Ingezonden persbericht


Achtergrondinformatie over Cocaïne in verband met hartaanval Maradonna

Cocaïne stimuleert de hartslag en werkt vaatvernauwend. Door de stimulerende werking moet het hart harder werken en neemt de zuurstofbehoefte van het hart toe. Door de vaatvernauwende werking krijgt het hart echter minder zuurstof Hierdoor raakt het hart overbelast. Bij chronisch gebruik zoals bij Maradonna is het hart continu overbelast. Het is dus niet zozeer een overdosis als wel het continue gebruik dat de hartproblemen bij Maradonna mogelijk veroorzaakt heeft.

Wordt cocaïne gebruikt in combinatie met alcohol dan raakt het hart nog eens extra belast. Zowel alcohol als cocaïne veroorzaken een toename van de hartslag. In combinatie verhogen zij de hartslag extra. De combinatie alcohol en cocaïne leidt verder tot de vorming van een nieuwe stof, coca-ethyleen. Coca-ethyleen verhoogt eveneens de hartslag en heeft een werking die vergelijkbaar is met cocaïne zelf. Cocaïne en coca-ethyleen samen vormen opnieuw een belasting voor het hart. Het hart wordt door beide stoffen opgejaagd. De zuurstofbehoefte neemt toe maar door vaatvernauwende werking van cocaïne en coca-ethyleen wordt de zuurstoftoevoer verder afgeknepen. Dit alles kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en tot hartritmestoornissen.

Overige gezondheidsrisico's van cocaïne zijn:

- depressies. Cocaïne geeft een kortdurend geluksgevoel. Langdurig gebruik kan omslaan in het tegendeel. Cocaïnegebruik put als het ware het zenuwstelsel uit. Hierdoor ontstaan als met cocaïne gestopt wordt depressieve gevoelens. Dit zijn vaak redenen om opnieuw te gaan gebruiken. - Oververmoeidheid. Cocaïne geeft energie. Deze energie gaat wel ten koste van de eigen reserves. Na stoppen voelt men zich zeer vermoeid en uitgeput. Dit zijn vaak redenen om opnieuw te gebruiken. - Door het snuiven van cocaïne kan het neusslijmvlies gaan ontsteken. Men kan chronisch verkouden worden en bloedneuzen krijgen. Reuk en smaak gaan achteruit. - Door cocaïne kan je persoonlijkheid veranderen. Gebruikers overschatten zichzelf. Ze worden koel, arrogant en egoïstisch. Ook kan men prikkelbaar geïrriteerd en rusteloos worden. Bij hevig gebruik wordt men achterdochtig en voelt men zich bedreigd.

Zie voor vragen over cocaïne: www.jellinek.nl/vraagenantwoord/subject.php?id=7

Van Jellinek Preventie:
tel. 020-4087775
email: preventie@jellinek.nl