Gemeente Tilburg

20-4-2004
Tweede fase kunstproject Ruis Ru-ba-to
Tankstation Goirkestraat vandaag nog getransformeerd

Het college heeft vandaag, op advies van KORT, besloten de twee Tilburgse kunstenaars Huub van der Loo en Koen Delaere opdracht te geven voor de tweede fase van het KORT kunstproject Ruis Ru-ba-to. Het project Ruis Ru-ba-to is een kunstproject dat voorbij de grens van het schilderen en de rand van het schilderij gaat. De kunstenaars gaan een samenwerkingsverband aan om gedurende een jaar diverse ingrepen te realiseren in de openbare ruimte van Tilburg.

De ingreep in de Goirkestraat Goirkegevel als schilderij is inmiddels afgerond. Ter hoogte van de nummers 141 en 143 zijn de balken die de gevel ondersteunen geschilderd zodat de gevel het uiterlijk van een monumentaal schilderij aanneemt. Het kunstwerk blijft zichtbaar zolang de ondersteunende constructie blijft staan.

Het totale project Ruis Ru-ba-to omvat in totaal 8 ingrepen. In de fase die nu start reageren de kunstenaars op drie plaatsen in de stad.

Tankstation Goirkestraat.
Het vrijstaande dak van het tankstation aan de Goirkestraat dat binnenkort gesloopt gaat worden inspireerde de kunstenaars tot een bijzondere ingreep. De bedoeling van de kunstenaars is het vrijstaande dak te transformeren tot een gedeeltelijk transparant object. Onder het vrijstaande dak worden dan vier wanden gebouwd van platen policarbonaat (65 % lichtdoorlatend) tegen een constructie van houten balken. De wanden sluiten aan bij de vorm van het dak. Er wordt ook licht in geplaatst zodat het object 's avonds verlicht is. De sloop van het tankstation start vanaf 30 april 2004. Het project wordt vandaag (onmiddellijk na opdrachtverstrekking) in gang gezet en zal tot de sloop er van te bezichtigen zijn. De kunstenaars hebben voor dit project toestemming gekregen en medewerking van de eigenaar van het tankstation, Hurks Bouwbedrijf en omwonenden.

Een tunnel teveel.
Het viaduct onder het spoor richting NS-plein kent drie mogelijkheden voor voetgangers om te passeren. Eén daarvan zal gedurende een periode van twee maanden afgesloten worden voor publiek en zal een andere functie krijgen. De kunstenaars gebruiken het afsluiten van de tunnel om het publiek er op te attenderen dat de voetganger hier meerdere keuzes heeft welke tunnel te gebruiken. Een vreemde gewaarwording die misschien nooit eerder was opgevallen!
De tijdelijk afgesloten tunnel wordt een atelier in de openbare ruimte. Na twee maanden (mei, juni) wordt de tunnel weer opengesteld en krijgt zo zijn oorspronkelijke functie terug. Het gerealiseerde kunstwerk zal een beschildering zijn aan de binnenkant van de tunnel, tevens zal er meer licht aangebracht worden in de tunnel. Het project wordt uitgevoerd in nauw overleg met Openbare Werken en Gebiedsteam Binnenstad van de gemeente. De kunstenaars zullen er op toezien dat de afsluiting van het viaduct op een veilige manier gebeurt.

Rubatocoating
Een voorbeeld van graffiti-bestrijding is het aanbrengen van de 'Rubatocoating' die graffiti transformeert tot een nieuw beeld. Op een locatie in de stad die bedekt is met graffiti (Gasthuisring) wordt met transparante verf (anti-graffiti-coating) een tekst of een patroon geschilderd. De bestaande graffiti wordt gebruikt als ondergrond voor een onzichtbare overschildering. Dus op deze graffiti wordt in transparante coating een tekst of patroon geschilderd. Daarna wordt gewacht tot de gehele schildering bedekt is met nieuwe graffiti. Vervolgens wordt de hele schildering door een schoonmaakploeg gereinigd met hoge druk en warm water. De nieuwe graffiti verdwijnt slechts op die plaatsen waar de anti-graffiti-coating is aangebracht en de eerst onzichtbare tekst-schildering zal verschijnen. De kleuren van dit schilderij zijn afhankelijk van en worden uitgevoerd door anonieme graffiti-spuiters. Door de kunstenaars is met nadruk gesteld dat de coating niet wordt aangebracht op plaatsen waar illegale graffiti is gespoten maar alleen op de skateplek aan de Gasthuisring waar graffiti bestaat met toestemming van de gemeente.

De kosten van deze drie deelprojecten bedragen 13.860. Voor het totale project is een bedrag van 30.000 gereserveerd.

KORT: Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg, Gemeente Tilburg/Tilburgse Kunststichting.