Provincie Friesland

Gezamenlijk persbericht van de provincies, Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeenten Groningen en Leeuwarden

Noorden wil meer geld voor Cultuur
Bestuurders blijven inzetten op productiefonds

De bestuurders van de noordelijke convenantpartners (provincie Groningen, Fryslân en Drenthe en gemeente Groningen en Leeuwarden) hebben gisteravond teleurgesteld gereageerd op het advies van de Raad voor Cultuur. In het advies aan staatssecretaris Medy van der Laan is voor het Noorden slecht 3,4% van het totale rijksbudget voor cultuur voorzien. De Raad adviseert ruim 13 miljoen euro beschikbaar te stellen voor noordelijke instellingen. Dit is te weinig om de culturele ambities in Noord-Nederland waar te maken. Het Noorden blijft op deze manier achter bij de rest van Nederland en dat verhoudt zich niet met een goede landelijke spreiding van de gelden. Om de culturele infrastructuur in het Noorden te versterken, zullen de Noordelijke convenantpartners samen met het Rijk nader beraadslagen of het nastreven van een Noordelijk Productiefonds naar aanleiding van de adviezen van de RVC zinvol is. De Raad is negatief over de vorming van Regionale Fondsen.

De bestuurders verwachten dat staatssecretaris Van der Laan naast het advies van de Raad zeker ook de geografische spreiding mee zal nemen in haar afwegingen over de toekenning van gelden. De bestuurders hebben reeds een aantal constructieve gesprekken gevoerd met de staatssecretaris over de vorming van een Noordelijk Productiefonds. Ook op dit punt verwacht het Noorden dat de staatssecretaris het advies van de Raad niet overneemt.

De bestuurders hebben afgesproken dat zij de belangen van de instellingen actief zullen behartigen door de Noordelijke problematiek in Den Haag met nadruk onder de aandacht brengen. Verder blijven de noordelijke partners inzetten op een Noordelijk Productiefonds. Met dat fonds, willen ze de infrastructuur en het productieklimaat in het Noorden een extra impuls geven. Noot voor de redactie (