D66

Schouw wil Deltaplan Openbaar Vervoer Randstad

Mobiliteitsbeleid

Gerard Schouw

20-04-2004 - De Eerste Kamerfractie van D66 maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van het openbaar vervoer in de Randstad. Senator Gerard Schouw wil dat het kabinet daarom komt met een Deltaplan voor het Openbaar Vervoer in de Randstad. "Het huidige openbaar vervoer in de Randstad is niet op orde waardoor mensen eerder de auto nemen. Dat komt omdat het openbaar vervoer in de randstad niet vanuit één randstad visie is bedacht. Nee, het zijn losse stukjes, aan elkaar geplakt. Hooguit met de bedoeling om samenhang te suggereren."

Mede namens de OSF-fractie, heeft Schouw minister Peijs opgeroepen om met een totaalvisie op het openbaar vervoer voor de Randstad te komen. Daarbij wees hij nadrukkelijk op proeven met gratis vervoer. "De proef die de provincie Zuid Holland heeft genomen met gratis openbaar vervoer tussen Leiden en Den Haag is een doorslaand succes. Mijn fractie denkt dat op veel meer plaatsen in de Randstad gratis óf goedkoop openbaar vervoer een uitkomst is om de leefbaarheid, de luchtkwaliteit en de doorstroming te vergroten."

Schouw merkte daarbij op dat beter en voordelig openbaar vervoer een succesvolle manier om mensen uit de auto te krijgen. "Immers de calculerende burger weet gemakkelijk zijn eigen financieel voordeel uit te rekenen."

De volledige bijdrage van Gerard Schouw aan het mobiliteitsdebat in de Eerste Kamer leest u hier.