Gemeente Gouda



datum: 20 april 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182-588903

Hoge eisen aan plan Graaf Florisweg

Delftsche Schie Projectontwikkelaars krijgt van het college van burgemeester en wethouders toestemming om een eerste schetsontwerp te maken voor de Graaf Florisweg 64 te Gouda. Op deze locatie zijn circa 70 woningen gepland. Voor de herontwikkeling heeft de gemeente een programma van eisen opgesteld gericht op een hoogwaardige architectonisch en stedenbouwkundig invulling.

Een belangrijke voorwaarde is dat de ambachtschool, een rijksmonument, wordt gerestaureerd. De school wordt omgebouwd tot woongebouw. Op de locatie moeten in totaal 70 woningen worden gerealiseerd. De eerste ideeën wijzen in de richting van een appartementengebouw van drie bouwlagen en een woontoren van elf bouwlagen. De architectonische randvoorwaarden daarbij worden omschreven als rank, transparant en avant-gardistisch. De gemeente verlangt een hoge kwaliteit in vorm (architectuur) en in toepassing van materialen. Dit hoge ambitieniveau is de reden dat op deze plek in afwijking van de traditionele bebouwingsstructuur van de omgeving kan en mag worden gebouwd.

Opdracht projectontwikkelaar

Het woonprogramma sluit aan op de Woonvisie. Daarin staat dat in Gouda Noord behoefte is aan woningen in de middeldure en dure sector. De projectontwikkelaar krijgt opdracht om indien dat mogelijk is te streven naar differentiatie; naast koop- ook huurwoningen, woningen voor jongeren en woon/werk woningen.

Ook aan het ontwerp en invulling van de buitenruimte stelt het college hoge eisen. De projectontwikkelaar moet hiervoor een door de gemeente goedgekeurd plan maken. Er moet een parkmodel ontstaan met waterpartijen, voldoende verlichting en vooral een groene uitstraling. Uitgangspunt is dat het parkeren voor de woningen in een parkeergarage plaats vindt door middel van een autoparking systeem. Bij dit systeem wordt de auto in een unit geparkeerd en vervolgens volautomatisch en de kelder opgeborgen.

Grondbieding

Het voor deze locatie opgestelde programma van eisen wordt nu door de projectontwikkelaar, in samenspraak met de gemeente op haalbaarheid onderzocht. De grond is eigendom van de gemeente. De projectontwikkelaar maakt een eerste schetsontwerp en doet een bieding op de grond om de locatie te verwerven. Het schetsontwerp wordt getoetst aan de randvoorwaarden die de gemeente heeft meegegeven aan de projectontwikkelaar. De bieding wordt getoetst op marktconformiteit. Keurt het college beiden goed, dan zal het college een vervolgtraject inzetten om een voorlopig en vervolgens een definitief ontwerp op te laten stellen door Delftsche Schie.

Bestemmingsplan

Er is sprake van afwijking van het geldende bestemmingsplan Ouwe-Gouwe. Dit betekent dat voordat een bouwvergunning kan worden verleend, bij de provincie ontheffing moet worden aangevraagd voor vrijstelling van het geldend bestemmingsplan. Voor het plan zal straks een artikel 19 WRO-procedure worden gevolgd. In deze procedure is er voor iedereen gelegenheid om op een aantal momenten op de dan aan de orde zijnde plannen te reageren.


- einde bericht -