Ingezonden persbericht


Persbericht

SCHEEPVAARTVERKEER IN SCHELDEREGIO GESTROOMLIJND DOOR KOPPELING INFORMATIESYSTEMEN

LogicaCMG en Sonic Software ontwikkelen een centraal broker systeem voor de informatie-uitwisseling tussen de Schelderadarketen, havens, loodsdiensten en binnenvaartdiensten.

20 april 2004

Het nieuw te bouwen systeem koppelt de informatiesystemen van alle betrokken partijen in de Schelderegio en de aangelegen havens, inclusief de binnenvaartbeheerders en de twee Vlaamse kusthavens Zeebrugge en Oostende. De Westerschelde is de aanvoerroute voor de havens van Antwerpen, Gent, Vlissingen en Terneuzen. Door deze koppeling kunnen de processen, planning en onderlinge afstemming geoptimaliseerd worden. Dit levert efficiëntie en economische voordelen op en draagt bij aan de beheersing van de risico's van het scheepvaartverkeer voor mens en milieu.

Het project brengt een integratie tot stand van alle nautische beheersystemen van zowel zee- als binnenvaart in deze regio en in het buitenland. Behalve de overheden van beide landen zijn ook havens, loodsdiensten en de waterwegbeheerders voor binnenvaart van beide landen bij dit project betrokken.

De Schelderadarketen is een samenwerkingsverband tussen Nederland en het Vlaams Gewest en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De organisatie levert Vessel Traffic Services: begeleiding en afhandeling van het scheepvaartverkeer in de Westerschelde en de aanloopgebieden op zee.

De heer ir. Johan Raes, hoofd Beheer- en Exploitatieteam bij de Schelderadarketen: "De oplossing van LogicaCMG en Sonic is na een openbare aanbesteding met een strenge evaluatieprocedure gekozen vanwege de beste prijs/kwaliteit verhouding. Het vertrouwen is er dat het project tot een succesvol resultaat zal leiden. Het brokersysteem vormt een gedegen integratie- en dienstenplatform dat als basis dient voor een nog verdergaande samenwerking tussen de huidige en toekomstige aangesloten partijen en dit vooral in het kader van nabije ontwikkelingen zoals Vessel Traffic Management and Information Services."

LogicaCMG ontwerpt en bouwt het systeem met Sonic ESB(tm), de enterprise service bus van Sonic Software. LogicaCMG heeft Sonic ESB(tm) gekozen vanwege de hoge performance en de geboden functionaliteit op de gebieden messaging, web services en XML.

LogicaCMG heeft uitgebreide ervaring met het realiseren van IT-projecten rond havens. Vorig jaar ontwikkelde zij in opdracht van Rijkswaterstaat een 24-uur dienst voor snellere rapportages tussen schepen en walorganisaties in de regio's Amsterdam en IJmuiden. Ook voor de haven van Rotterdam worden diverse systemen ontwikkeld.