Gemeente Assen


Gemeente op zoek naar spijbelaars

ASSEN, 19 april 2004

Donderdag 22 april gaan de leerplichtambtenaren actief op zoek naar spijbelaars en laatkomers bij scholen voor voortgezet en basisonderwijs. Ook gaan zij op bekende hangplekken jongeren aanspreken op mogelijk spijbelgedrag. De actie vindt plaats in het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht. Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht´ vinden door het hele land acties plaats om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. De gemeente wil daarmee het belang van de leerplicht onderstrepen.

Kinderen van het voortgezet onderwijs die zonder reden niet op school zijn verschenen kunnen in de loop van de dag een telefoontje verwachten. De leerplichtambtenaren vragen hen waarom ze niet op school zijn. Mocht er sprake zijn van spijbelen dan wijzen ze de leerlingen erop dat ze leerplichtig zijn en dat spijbelen strafbaar is. De scholen uit het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om de afdeling Leerplicht voor 10.00 uur een overzicht te sturen van alle leerlingen die ongeoorloofd afwezig zijn. De scholen krijgen naderhand te horen wat de actie voor resultaat heeft gehad.

Bij de straatactie gaan leerplichtambtenaren de straat op om jongeren die hun schoolplicht verzaken aan te spreken. Aangesproken jongeren krijgen uitleg over de leerplichtwet en het belang van het naar school gaan. De leerplichtambtenaren gaan hiervoor onder andere naar het Koopmansplein.

Wie met zijn kind te laat bij de basisschool is, kan een van de leerplichtambtenaren tegenkomen. Bij deze actie spreken medewerkers van de afdeling Leerplicht ouders aan die hun kind te laat brengen bij de basisschool. De belangrijkste boodschap aan hun adres is dat te laat komen later kan leiden tot verzuimen van de leerplicht. Ouders geven hiermee een slecht voorbeeld.

Tijdens de schoolcontrole krijgt een school voor voortgezet onderwijs bezoek van een controleteam onder leiding van onderwijswethouder Gerrit Piek. Dit team gaat samen met de school na of de school op de juiste wijze de afspraken nakomt over het melden van ongeoorloofd verzuim en in- en uitschrijvingen.

Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouders/verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij handhaving en naleving van de leerplicht. Te laat komen op school, op het schoolplein blijven hangen als de les al is begonnen, spijbelen, zijn allemaal voorbeelden van zaken die niet mogen. Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten wordt ook crimineel gedrag bij jongeren aangepakt. De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het actieprogramma Handhaven op Niveau.