Gemeente Someren


* Gronden ruilen voor betere landbouw én natuur
Onlangs zijn in De Peel informatieavonden gehouden over het concept reconstructieplan. De reconstructie is bedoeld om een kwaliteitsimpuls te geven aan het Brabantse platteland. Doelstellingen zijn onder andere meer ruimte voor natuur en water, een schoner milieu, een gezonde landbouw en een aantrekkelijk landschap. Om u een indruk te geven van de projecten die plaatsvinden in het kader van de reconstructie wordt een aantal projecten nader toegelicht:

Kavelruilproject Bakel-Zuid uit de startblokken: Gronden ruilen voor betere landbouw én natuur

Met het vrijkomen van een melkveebedrijf ontstond een jaar geleden de kans om gronden ten zuiden van Bakel opnieuw in te richten. Op een manier dat zowel de boeren als de natuur er voordeel van zouden hebben. Daarom is het kavelruilproject Bakel-Zuid in het leven geroepen. Het is een project waarbij grondeigenaren op vrijwillige basis grond ruilen. Inmiddels zijn alle grondeigenaren geïnformeerd en hebben ze hun wensen kenbaar gemaakt bij de kavelruil werkgroep. Het kavelruilproject is één van de mogelijkheden van de lokale reconstructiecommissie Gemert-Bakel om reconstructiedoelen te realiseren.

Ruilverkaveling is een alom bekend begrip in de agrarische sector. Het betreft grootschalige, meerjarige projecten waarbij een heel gebied opnieuw wordt ingericht. Het kavelruilproject in Bakel is van een ander kaliber. De laatste jaren zijn op steeds meer plaatsen in Brabant kleinschalige projecten opgestart om binnen enkele jaren gronden te ruilen om reconstructie-doelen te bereiken. Bijvoorbeeld voor een betere landbouwkundige verkaveling, maar ook om ruimte vrij te maken voor natuurontwikkeling of een waterloop. Het project in Bakel is van die orde.

Kavelruil in Bakel kwam in beeld toen 20 hectare land van een melkveehouder te koop kwam en door Bureau Beheer Landbouwgronden werd aangekocht. Dat was interessant omdat in dat gebied nogal wat nieuwe ontwikkelingen op de agenda staan.

Kansen voor bedrijfsontwikkeling
De meeste grondeigenaren zijn tijdens een informatieavond in maart geïnformeerd over de plannen.
In eerste instantie bespeurde ik terughoudendheid, vertelt kavelruilcoördinator Huub van Hout. Maar men realiseert zich nu dat kavelruil geen bedreiging is, maar juist kansen biedt voor bedrijfsontwikkeling. Eind maart hebben circa 50 grondeigenaren hun wensen kenbaar kunnen maken tijdens twee zogenoemde wenszittingsdagen. Op dat moment zien mensen pas echt hoe groot de voordelen kunnen zijn.

Met alle wensen op zak gaat de kavelruilwerkgroep, met daarin vertegenwoordigers van de ZLTO, waterschap, gemeente en Ontwikkelbureau Gemert-Bakel, aan de slag om kavelruilen uit te zetten. Dat kan een ruil zijn tussen boeren, maar ook tussen boeren en organisaties (zoals Waterschap of Staatsbosbeheer). Na een procedure wordt elke ruil apart bij de notaris bezegeld. En zeer belangrijk is dat er op vrijwillige basis geruild wordt. Iedere eigenaar bepaalt zelf of er met de gronden wordt geruild. De coördinator gaat ervan uit dat de boeren vanaf de start van het groeiseizoen 2005 hun nieuwe land kunnen gebruiken.

Behalen reconstructiedoelen
De kavelruil in Bakel is een initiatief van de lokale reconstructiecommissie Gemert-Bakel. Deze commissie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het reconstructieplan in Gemert-Bakel. De reconstructiecommissie wordt hierbij ondersteund door het ontwikkelbureau dat initiatiefnemers helpt bij de uitvoering van projecten.

Naast de lokale reconstructiecommissie is een regionale commissie bezig om verbeteringen aan landbouw, natuur, water en recreatie te bewerkstelligen in het hele reconstructiegebied De Peel. Alle gewenste ontwikkelingen voor de komende 15 jaar worden beschreven in het reconstructieplan De Peel. Momenteel is het eerste concept gereed. De reconstructiecommissie wil het definitieve plan in juli aan Gedeputeerde Staten van de provincie aanbieden. De verwachting is dat Provinciale Staten het begin 2005 vaststellen. Dan kan worden begonnen met de uitvoering van de plannen.

Informatie over de reconstructie staat op de site van de provincie Noord-Brabant: http://rlg.brabant.nl.