GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 april 2004 14:40
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schaduwmacht onderwerp van Kamerdebat

(22 april 2004)

De Tweede Kamer debatteert in juni over de GroenLinks-nota 'De Schaduwmacht'. Dit is een primeur in de parlementaire geschiedenis. Niet eerder was een initiatiefnota van een Kamerfractie onderwerp van het politieke debat. In de nota wordt de invloed van politieke adviescommissies aan de kaak gesteld. GroenLinks doet voorstellen om de macht van de commissies in te perken.

De Kamer zal met GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak en met minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) debatteren over 'De Schaduwmacht'. Voorafgaand hieraan vraagt de Kamer een reactie aan vooraanstaande mensen uit de Schaduwmacht top-10, zoals Hans Alders, Wim Meijer en Loek Hermans, aan het kabinet en aan de adviesraden van de regering, zoals de WRR.

In 'De Schaduwmacht' laat GroenLInks zien hoe de schaduwmacht van politieke adviescommissies werkt. Sinds 1994 heeft de regering meer dan 90 van die commissies ingesteld, vrijwel altijd (85%) voorgezeten door prominente politici van de gevestigde politieke partijen (CDA, PvdA, VVD en D66). Deze 'schaduwmacht' van (oud-) politici is sterk verweven met de top van het bedrijfsleven. In het rapport 'De Schaduwmacht' wordt een analyse gegeven van het functioneren van dit old-boysnetwork en de kwalijke invloed die het heeft op de politieke besluitvorming.

GroenLinks wil dat er minder commissies komen en dat er meer gebruik wordt gemaakt van bestaande kennis en onderzoeksmogelijkheden. Bij de commissies die er nog wel komen, moet het parlement een grotere rol krijgen. De Tweede Kamer krijgt een beslissende rol in de benoeming van de leden van de commissies en houdt hoorzittingen met de commissieleden. Bovendien krijgt het parlement zelf meer onderzoekscapaciteit en moeten de commissies hun werk in de openbaarheid gaan doen. Tenslotte willen wij meer Belgen benoemen in politieke adviescommissies. Ze spreken de taal en de kans is zeer gering dat zij verstrengelde belangen hebben.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -