GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 april 2004 15:18
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Maak einde aan propvolle veewagens

(22 april 2004)

Kamervraag
Nog steeds worden biggen en varkens in propvolle vrachtwagens naar Zuid-Europa vervoerd. Al jaren vraagt GroenLinks aandacht voor deze illegale praktijken. Ondanks toezeggingen van minister Veerman (Landbouw) en zijn voorganger Brinkhorst, gaat deze ellende gewoon door.

Biggen worden net over de Belgische grens 'bijgeladen' om zo de Nederlandse wetgeving te ontduiken. Gevolgen: honger, uitputting, stress, oververhitting en uiteindelijk sterfte onder de beesten. Bovendien wordt de controle op dierziekten zo gefrustreerd. Marijke Vos stelde hierover de volgende vragen aan minister Veerman:


1. Is het geval, waarin biggen net over de grens illegaal werden bijgeladen, welk in Nova werd getoond, u bekend? Welke rol heeft de AID en de RVV gespeeld wij de controle op dit transport?


2. Is dit transport gecontroleerd door de AID bij de betreffende grensovergang? Zo ja, wat was het oordeel? Zo nee, waarom niet?


3. Kunt u een overzicht geven van de inzet die sinds 2000 is gepleegd door de AID en de RVV bij de controle op dergelijke transporten, zowel structureel als incidenteel, uitgedrukt in manuren, percentage manuren van de totale AID-inzet, en uitgedrukt in aantallen transporten, tevens afgezet tegen het totaal aantal transporten?


4. Hoe kan het zijn dat ondanks dat uw ambtsvoorganger heeft aangekondigd intensiever samen te werken met de buitenlandse autoriteiten dergelijke illegale bijladingen nog steeds open en bloot plaats kunnen vinden?


5. Klopt de observatie van de LID dat de Belgische autoriteiten geen prioriteit geven aan de opsporing van dergelijke praktijken?


6. Zo ja, bent u bereid uw Belgische collega hierover op aan te spreken en afspraken te maken over verbeterde samenwerking?


7. Kunt u laten zien hoe groot de verschillende intensiveringen in de controle, die u en uw ambtvoorganger hebben toegezegd in een brief aan de Kamer en in antwoord op eerdere vragen van mijn kant, waren?


8. Waar hebben deze intensiveringen toe geleid?


9. Hoe kan het dat ondanks deze intensiveringen in de controle de naleving van de regels nog te wensen over laat en nog steeds varkens en biggen opgepropt naar Zuid-Europa worden vervoerd?


10. Welke gevolgen ziet u van de bijladingen voor de verspreiding van besmettelijke dierziekten, zoals Varkenspest, MKZ en van salmonella?


11. Bent u nu bereid om de aanvullende maatregelen te nemen, die uw ambtsvoorganger al heeft aangekondigd, te weten aanvullende maatregelen ten aanzien van intrekking van bedrijfserkenning, instelling van een zomerregime voor transporten langer dan 9 uur en aanvullende wettelijke normen voor de beladingsdichtheid voor biggentransporten?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -