Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 april 2004

Interviews met politici, beleidsmakers, bedrijfsleven, opinieleiders en journalisten

Nieuwe website belicht Nederlandse invloed in EU

Een nieuwe website www.nederlandindeeuropeseunie.nl, die vandaag is gelanceerd, wil langs journalistieke weg inzicht bieden in de invloed van Nederland op het beleid in de Europese Unie. De vier initiatiefnemers vinden dat in de huidige voorlichting en berichtgeving onvoldoende naar voren komt op welke manier ons land zijn bijdrage levert. Om die leemte op te vullen worden op de website over dit thema interviews gepubliceerd met politici, beleidsmakers, bedrijfsleven, opinieleiders en journalisten. Tot de eerste geïnterviewden behoren de Rotterdamse hoogleraar prof.dr. R. van Schendelen en dr. P. de Goede, senior adviseur bij de Raad voor het Openbaar Bestuur.

De website is een particulier initiatief. De activiteiten voor de website zijn ondergebracht in de stichting Nederland in de Europese Unie en worden uit eigen middelen gefinancierd.

Verwondering en nieuwsgierigheid zijn de voornaamste drijfveren achter www.nederlandindeeuropeseunie.nl. Hoewel Europa steeds groter en invloedrijker wordt, is het in Nederland tot op heden nauwelijks een onderwerp van debat geweest. Niet in de Haagse politiek (de laatste kamerverkiezingen), niet in de media. Toch is er via voorlichtingsbureaus en internet een overstelpende hoeveelheid informatie beschikbaar.

Deze voorlichting in stilte doet de vraag rijzen of Nederland wel voldoende meepraat. Wie zitten er namens Nederland? Wat is de Nederlandse rol en invloed in Brussel ? Wat is de Nederlandse inbreng bij de totstandkoming van beleid? In hoeverre worden binnen Europa de Nederlandse economische, financiële, sociale en maatschappelijke belangen en verworvenheden behartigd? Hierover wordt veel gespeculeerd, maar er is weinig concrete informatie voorhanden.

Op zoek naar een antwoord is onder het domein www.nederlandindeeuropeseunie.nl een website opgezet. Doel is om aan de hand van interviews met direct en indirect betrokkenen een beeld te schetsen van de rol van Nederland in de Europese Unie en de bijdrage van Nederland aan de Europese beleidsvorming. De insteek is journalistiek; de doelstelling is voorlichting. Dat wil zeggen: beschouwend en beschrijvend, politiek onafhankelijk, niet-commercieel en neutraal van toon.

De website is bedoeld voor burgers met belangstelling voor politiek; Nederlandse politici op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau; opinieleiders; Europees georiënteerd bedrijfsleven; maatschappelijke organisaties die zich bezig houden met Europa en/of Europees beleid; media en studenten.

De vier initiatiefnemers, die gezamenlijk het bestuur van de stichting vormen, zijn werkzaam in communicatie, design en webontwikkeling en hebben in verschillende communicatie- en webtrajecten samen gewerkt.