PERSBERICHT - 2004-03-09

Antwerpen vanaf 23 april jaar lang Wereldboekenstad

Antwerpen wordt vanaf 23 april Wereldboekendag- een jaar lang Wereldboekenstad. Na Madrid, Alexandrië en New Delhi verleende Unesco de Vlaamse stad de titel World Book Capital vanwege haar bijzonder rijke aanbod als boekenstad. Onder de naam ABC2004 komt er met steun van de Vlaamse gemeenschap en de provincie Antwerpen gedurende twaalf maanden een uitgebreid programma van evenementen en activiteiten rond het boek.

Op 7, 8 en 9 mei davert Antwerpen op z'n grondvesten tijdens het festival "De Klank van de Stad". Het is een initiatief van Antwerpen Cultuurstad, Magisch Antwerpen en ABC 2004, waarvoor het tevens het feestelijke openingsweekend is.

Tijdens dit weekend is de stad één groot muziekbad waarbij de rode draad van alle concerten de band tussen "woord en klank" is.

Op vrijdag 7 mei vindt de officiële opening plaats.

Jan Vanderheyden van ABC2004 rekent op grote belangstelling vanuit de noordelijke Nederlanden voor de manifestatie.

In het programma spelen ook veel Nederlandse auteurs een prominente rol. Daarnaast maken tal van internationale prominenten hun opwachting in Antwerpen. Dat moet voor de in het boek geïnteresseerde Nederlanders wel aanleiding zijn voor een bezoek. En natuurlijk hebben we fantastische boekhandels (zoals op de foto links), waar ze ook graag een kijkje nemen.

Hoogtepunten van Antwerpen Boekenstad worden onder meer:

Een nieuw gedicht van de stadsdichter van Antwerpen, dat op een doek van 600 vierkante meter wordt gepubliceerd op de KBC-toren (foto rechts) in de binnenstad.
De uitgave van een witboek waarin een ieder die dat wenst zijn of haar al dan niet literaire bijdrage kan leveren.
Een uitzonderlijke alfabet-productie door 26 tandems van telkens een schrijver en een kunstenaar die zowel de grenzen als de mogelijkheden van elke individuele letter zullen onderzoeken.

Verder wordt er onder de noemer Stadschromosomen een nieuwe ultra-moderne stadsbiografie in sms-stijl gelanceerd, waaraan in principe elke gebruiker van een mobiele telefoon zijn of haar aandeel kan leveren. Op een netwerk van meer dan 30 verschillende punten, verspreid over de stad, zullen deze producties voor bevolking en toerist te lezen zijn.

En natuurlijk omvat het programma, waarvan het eerste deel dinsdag 9 maart werd gelanceerd, tal van literaire activiteiten, een omvangrijke antiquarenbeurs (op 23, 24 en 25 april), een boekenbal naar analogie van het Nederlandse- en talrijke interessante exposities.

Meer informatie:

Toerisme Vlaanderen & Brussel
Koninginnegracht 86
2514 AJ Den Haag
tel 070-4168110 - fax: 070 - 4168120
e-mail: verkeersbureau@toerisme-vlaanderen.nl

Antwerp World Book Capital 2004
Jan Vanderheyden
Artistieke en externe relaties
e-mail: Jan.Vanderheyden@abc2004.be
internet: www.abc2004.be