INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Het IFAW verwelkomt Italiaans importverbod

HET IFAW VERWELKOMT ITALIAANS IMPORTVERBOD
Italiaans parlement tegen import van zeehondenhuiden

Het Nederlandse kantoor van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) juicht het wetsvoorstel dat het Italiaanse parlement met overweldigende meerderheid heeft aangenomen - verbod van import van zeehondenhuiden - toe.
Adoptie van deze wet zal niet lang op zich laten wachten aangezien het Italiaanse ministerie van Buitenlandse zaken reeds formeel aangegeven heeft dat zij achter dit initiatief staat.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) voert de wereldwijde campagne tegen de wrede commerciële zeehondenjacht aan. Aangezien Canada toestemming heeft gegeven voor een verhoogd quotum, zal de jacht van dit jaar het leven kosten aan maar liefst 350.000 zeehonden. Het IFAW heeft deze jacht ook dit jaar weer geobserveerd en vastgelegd.

Als toevoeging op dit besluit vraagt het Italiaanse parlement ook om initiatieven te promoten op EU niveau die gericht zijn op een importverbod, op marketing en gebruik van zeehondenhuiden. Deze initiatieven in navolging van de Verenigde Staten, die sinds de jaren '70 een verbod heeft ingesteld, en België, die dit onlangs wettelijk vastgelegd hebben.

Italië is een van de grootste importeurs van zeehondenvellen in Europa naast Griekenland, Duitsland en Engeland. De totale Italiaanse import van zeehondenproducten is geschat op Euro 8,4 miljoen. De exportcijfers komen neer op ruim Euro 16 miljoen.

Onlangs heeft het Nederlandse IFAW kantoor de politiek om uitleg gevraagd op het gebied van de Nederlandse importcijfers omtrent zeehondenproducten.

Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het IFAW: 'Het is fantastisch dat Italië op het punt staat een wet aan te nemen om de import van zeehondenhuiden te verbieden Wij hopen nu ook dat Nederland inziet dat geen enkel argument de instandhouding van een onnodig product rechtvaardigt. Nederland moet zo snel mogelijk overgaan tot een procedure voor de totstandkoming van een nationaal importverbod.'

Meer informatie:

IFAW, directeur Marcel Bertsch, tel 070 - 3355011 of 06 - 109 499 17 Yvette Brook, afd. communicatie IFAW 070 - 355011 of 06 - 12991703 (uitsluitend 23/04/04)

Beelden en foto's jacht 2004 beschikbaar bij het IFAW 070-3355011

23 apr 04 16:10