Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/064

Den Haag, 23 april 2004

FIOD-ECD rolt witwasorganisatie op

De FIOD-ECD heeft vorige week woensdag 9 personen aangehouden, die verdacht worden van grootschalige witwasoperaties. Bij doorzoekingen zijn in totaal ruim 200.000 euro, verdovende middelen en vuurwapens in beslag genomen. De FIOD-ECD werd bij de actie ondersteund door de Nationale Recherche. Inmiddels zijn 3 verdachten door de raadkamer in Amsterdam in voorlopige hechtenis gesteld.

De organisatie wordt ervan verdacht dat ze met name in Amsterdam vele honderden wisseltransacties uitgevoerd hebben bij een groot aantal wisselkantoren. In totaal is voor enige miljoenen euro's aan voornamelijk Engelse ponden gewisseld in euro's. Het vermoeden bestaat dat dit geld verkregen is met criminele activiteiten.

Gezien het bedrijfsmatige karakter van de wisselingen bestaat het vermoeden dat de Wet inzake de geldtransactiekantoren is overtreden. Het onderzoek naar de witwasorganisatie is gestart naar aanleiding van informatie die door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties beschikbaar is gesteld aan het Openbaar Ministerie.

De FIOD-ECD heeft de zaak in onderzoek onder leiding van het Functioneel-Parket.