Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Ouders Online introduceert kinderbrowser

Amsterdam, 23 april 2004 - Vanaf zaterdag 24 april biedt Ouders Online een handige kinderbrowser -- kortweg Krowser -- aan, waarmee kinderen van 2 tot 10 jaar veilig kunnen surfen. De Krowser geeft alleen toegang tot kind-vriendelijke websites, blokkeert dialoogvensters en hinderlijke popups, en bevat een ingebouwde tijdklok. De gebruiker hoeft niet te kunnen lezen, omdat het programma volledig wordt bediend met iconen. De kosten bedragen slechts EUR 4,95.

Het probleem met gewone browsers -- zoals Explorer, Opera en Mozilla -- is dat ze niet of nauwelijks geschikt zijn voor kleine kinderen. De bediening is gericht op volwassenen, je kunt ermee op allerlei ongewenste plekken komen, en regelmatig verschijnen er hinderlijke popups of onduidelijke dialoog-vensters. Dit probleem wordt opgelost met de Krowser van Ouders Online, die de volgende eigenschappen in zich verenigt:

- simpele bediening (lezen niet nodig) ;
- alleen toegang tot leuke kinder-sites (incl. standaardsuggesties) ;
- ouders kunnen eenvoudig nieuwe links toevoegen of bestaande links verwijderen ;
- altijd maar één venster actief ;
- de toegang tot andere programma's kan worden geblokkeerd ;
- instelbare tijdklok voor gelimiteerd internet-gebruik;
- geen popups en geen dialoogvensters;
- systeemeisen: Pentium I of hoger, Windows 95 t/m XP, Microsoft Internet Explorer 5 of hoger

Ontstaansgeschiedenis
De Krowser is ontwikkeld door de Enschedese ingenieur Glenn Rexwinkel, die een browser voor zijn 3-jarige zoon wilde maken. Glenn schetst de ontstaansgeschiedenis als volgt:

"Nadat hij de Teletubbies-site van de BBC had ontdekt, ging er voor mijn zoontje Daan (3 jr) een geheel nieuwe wereld open. Plotseling kon hij allerlei leuke spelletjes spelen op de PC. Eerst had hij nog wel een beetje begeleiding nodig, maar al snel was dat overbodig. Uiteindelijk was mijn hulp zelfs niet meer gewenst; meneer wilde het zelf doen. Dat kon hij ook vrij zelfstandig, maar altijd kwam er een moment dat hij met zijn muis op onderzoek ging. Dan klikte hij op alles wat maar enigszins klikbaar leek. Met als gevolg dat na verloop van tijd het hele scherm gevuld was met popup-vensters, dialoogvensters en extra browser-vensters. "Hij doet het niet meer", was dan altijd zijn commentaar. Al snel kwam ik tot de conclusie dat de gangbare browsers ongeschikt zijn voor de kleinste kinderen."

"Daarom besloot ik om zelf aan de slag te gaan. Na een half jaar programmeren, ontwikkelen en verbeteren is toen de Krowser ontstaan. Het is een makkelijk te bedienen browser die tevens voorkomt dat kinderen voor hen ongeschikte sites kunnen bezoeken. Daarnaast creëert de Krowser een eigen overzichtelijke en beschermde omgeving voor het kind en wordt de rest van de PC ontoegankelijk gemaakt. De Krowser blijkt uitstekend geschikt te zijn om kinderen veilig en zelfstandig voor het eerst kennis te laten maken met het Internet."

Soort kinderfiets
De Krowser moet gezien worden als een praktisch hulpmiddel voor jonge kinderen. Een soort kinderfiets, waarbij je als ouder kunt bepalen wáár je kind naartoe mag fietsen en hoe laat hij weer terug moet zijn. Ouders Online is om meerdere redenen geen voorstander van gefilterd Internet, maar voor zeer jonge kinderen is het gewoon handig om het aantal mogelijkheden drastisch in te perken. De toelichting van de maker (zie boven) geeft duidelijk aan waarom dat nuttig is.

De Krowser is bruikbaar tot een jaar of 9 - 10. Vanaf die leeftijd is het aan te raden om (ook) een gewone browser toe te staan, omdat ze daar dan ook op school mee te maken kunnen krijgen (meestal rond groep 6).

Keuzevrijheid
Het programma is zo opgezet dat ouders zelf kunnen bepalen welke sites geschikt zijn voor hun kinderen. De een vindt de website van Foxkids smakeloos en de ander maalt daar niet om. Het blijft een kwestie van smaak. De Krowser schrijft geen smaak voor, maar laat ouders optimaal de ruimte om eigen keuzes te maken. De meegeleverde voorbeeld-links moeten dan ook niet gezien worden als 'goedgekeurd door Ouders Online', maar dienen slechts als een beginnetje.

Inspiratie voor andere sites kan onder andere worden opgedaan via Mijn Kind Online (www.mijnkindonline.nl), een samenwerkingsverband tussen Ouders Online en Planet Internet.

Wie met andere ouders van gedachten wil wisselen over al of niet leuke websites, kan terecht op het Forum van Ouders Online: www.ouders.nl/forum in de rubriek "Internet - Mijn Kind Online".

Geen winst-oogmerk
Ouders Online is enthousiast over de Krowser en wil dit product graag promoten. We doen dat door de Krowser aan te bieden via onze website. Daarbij spelen commerciële motieven uitdrukkelijk geen rol; noch bij de maker, noch bij Ouders Online. De Krowser wordt verkocht tegen kostprijs (EUR 4,95) en dit bedrag komt volledig ten goede aan de maker. Ouders Online ontvangt geen commissie of vergoedingen. We zien het aanbieden van de Krowser als een service voor ouders.

Verkrijgbaarheid
Vanaf vrijdag 23 april is de Krowser beschikbaar via de site van Ouders Online. Van daaruit kan het product gedownload worden. Zie: www.ouders.nl/krowser.htm

Ouders Online
Ouders Online (www.ouders.nl) is een onafhankelijke website voor aanstaande ouders en ouders van kinderen tot en met de puber-leeftijd. Bezoekers kunnen onderling informatie uitwisselen, vragen stellen aan deskundigen, berichten plaatsen in diverse rubrieken, en zo'n 20.000 pagina's aan onmisbare informatie raadplegen. Maandelijks worden er ruim 5 miljoen pagina's opgevraagd door meer dan 175.000 unieke bezoekers, en ca. 20.000 berichten geplaatst op het Forum. Ouders Online is een zelfstandig bedrijf dat sinds 1996 bestaat.

Ouders Online werkt samen met Planet Internet in het project "Mijn Kind Online" (www.mijnkindonline.nl). Hier kunnen ouders informatie krijgen en vragen stellen over de Internet-opvoeding van kinderen.

---