Gemeente Heerlen

Dit jaar zeer hoog niveau van kamermuziek tijdens Charles Hennen Concours

Heerlen op 24 en 25 april in teken van enige Europese concours voor kamermuziek

In Heerlen vindt in het weekend van 24 en 25 april de jaarlijkse Europese ontmoeting plaats tussen jonge mensen die hun talent voor kamermuziek willen meten. Op deze dagen wordt in Heerlen voor de negentiende keer het Charles Hennen Concours voor strijkers gehouden. Voor bezoekers een unieke gelegenheid om volop te genieten van kamermuziek op topniveau. Hier treden immers de beste ensembles van de toekomst op. Eerdere prijswinnaars drongen door tot de wereldtop. Plaats van handeling : Glaspaleis en Pretoriazaal Open Universiteit in Heerlen.

Voor de getalenteerde deelnemers van de jonge ensembles uit heel Europa is het concours een unieke gelegenheid om hun niveau te meten. Het Charles Hennen Concours is immers het enige in Europa; het staat al jaren zeer hoog aangeschreven. Dit jaar zullen twintig ensembles in twee categorieën beoordeeld worden door een jury die bestaat uit topmusici als de violist professor Thomas Brandis, Jaring Walta, concertmeester van het Residentie Orkest en de pianiste Toos Onderdenwijngaard. Het niveau belooft dit jaar zeer hoog te worden.

Hoogtepunten Concours

Op zaterdag 24 april vindt in het Glaspaleis de 1e ronde voor de C-categorie plaats. Vanaf 09.30 uur kunt u terecht in de Filmzaal. Tien ensembles uit vijf verschillende Europese landen strijden voor een plaats in de finale die op zondagavond plaatsvindt in de Pretoriuszaal van de Open Universiteit Heerlen. De finalisten spelen dan een compleet werk en strijden om drie geldprijzen die door Toine Gresel, sinds maart burgemeester van Heerlen, zullen worden uitgereikt.

Op zaterdagochtend vindt de voorselectie plaats, die gratis toegankelijk is in het Glaspaleis. Zaterdagavond wordt in dezelfde zaal de aanmoedigingsprijs voor jonge ensembles uitgereikt na een presentatieconcert.

Zaterdagavond treden de allerjongste kamermusici aan om zich te presenteren tijdens het Introductiepodium. Elf trio's en kwartetten geven dan kleine concerten die door de jury van commentaar zullen worden voorzien (aanvang 19.30 uur eveneens in de Filmzaal van het Glaspaleis).

Zondag 25 april, 19.00 uur vindt de Finale in categorie C (vakstudenten tot 26 jaar) plaats in de Pretoriazaal van de Open Universiteit Heerlen. De finale van het Charles Hennen Concours 2004 belooft van uitzonderlijk hoog niveau te worden.

Het complete programma
Zaterdag 24 april, vanaf 9.30 uur: Eerste ronde categorie C (vakstudenten tot 26 jaar) in de Filmzaal van het Glaspaleis in Heerlen. Toegang: gratis Zaterdag 24 april, 19.30 uur: Introductiepodium in de Filmzaal van het Glaspaleis in Heerlen. Toegang: gratis Zondag 25 april, 12.30-15.00: Lunchconcert door 't Andernaken Quartet, Kasteel Terworm, Heerlen. Werken van R. Schumann; W.W. van Nieuwkerk en A. Dvorak. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (kosten: E 30). Reserveren: 045/400 1111 Zondag 25 april, 14.30-15.15 uur: Theeconcert in de hal van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. De jury selecteert een jeugdig ensemble. Toegang: gratis Zondag 25 april, 19.00 uur: Finale categorie C (vakstudenten tot 26 jaar). Pretoriazaal Open Universiteit Heerlen. De finale van het Charles Hennen Concours 2004 belooft van uitzonderlijk hoog niveau te worden. De finale is inmiddels uitverkocht!.

Toegangskaarten/arrangementen en een programmaboekje zijn aan te vragen bij mevr. Theissen, tel. 045/577 2250, info@MSH.nl

Gemeente Heerlen, 13 april 2004
Afdeling Communicatie
Hanny Bladt, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --