Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over zelfzorgmiddelen (2030412900)

1
Bent u van mening dat zelfzorggeneesmiddelen middelen zijn die mensen zonder specialistische begeleiding moeten kunnen nemen en/ of zonder recept moeten kunnen verkrijgen? Zo neen, wat is dan uw definitie van zelfzorgmiddelen?

Ja.

2
Welke argumenten zijn gebruikt om een geneesmiddel wel of niet op te nemen in de lijst zelfzorgmiddelen? Wie zijn er betrokken geweest bij de samenstelling van de lijst?

Per 1 januari jl. zijn geneesmiddelen van vergoeding uitgesloten die zonder recept verkrijgbaar zijn en die vóór deze datum bij chronisch gebruik werden vergoed. De beslissing of een geneesmiddel al dan niet receptplichtig is, wordt genomen door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit college heeft een zelfstandige bevoegdheid om deze beslissingen te nemen en doet dit op basis van Europese regelgeving.

3
Wat is uw reactie op het feit dat een middel als X-Praep, dat zonder recept niet verkrijgbaar is en niet zonder medische begeleiding gebruikt mag worden, op de lijst voor zelfzorgmiddelen staat?

4
Wat zijn de redenen geweest om dit middel op de lijst te zetten?

3 en 4
X-Praep is een geneesmiddel dat niet receptplichtig is en staat daarom terecht op de lijst met zelfzorggeneesmiddelen die niet meer vergoed worden.

5
Bent u bereid dit middel weer op te nemen in het ziekenfondspakket? Zo neen, waarom niet?

Ik zie thans geen aanleiding om X-Praep weer in het ziekenfondspakket op te nemen. De zelfzorgmaatregel wordt binnenkort geëvalueerd.

6
Bent u bereid om de lijst met zelfzorgmiddelen samen met specialisten na te lopen om te kijken of er middelen op staan die bij gebruik zonder begeleiding tot gevaarlijke gezondheidssituaties kan leiden? Zo neen, waarom niet?

Het CBG is de verantwoordelijke autoriteit voor de bepaling van de status receptplichtig of niet-receptplichtig. Bij zijn beoordeling betrekt het CBG onder andere de veiligheid van een middel bij gebruik zonder toezicht van een arts. Ik heb geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van deze beoordeling. Als het CBG sinds de toekenning van de niet-receptplichtige status nieuwe gegevens tot zijn beschikking heeft gekregen over de veiligheid, zal deze zijn oordeel heroverwegen. Ik zie daarom geen rol voor mij weggelegd om deze lijst nogmaals op veiligheid te beoordelen.


---- --