Gemeente Gouda



04.090 Oranjeboulevard gaat door

datum: 23 april 2004
afdeling: Communicatie en pers-voorlichting
contactpersoon: Ineke Volbeda
telefoon: 0182-588219

Oranjeboulevard gaat door

De Speelwinkel ziet dit jaar af van het organiseren van de Oranjeboulevard. Desondanks vindt de gemeente dat de vrijmarkt voor kinderen op de Raam gewoon door moet kunnen gaan. Daarom zorgt de gemeente voor de gebruikelijke voorzieningen zodat kinderen, bewoners en bezoekers op een veilige manier een plezierige dag beleven. Doordat de Speelwinkel geen aanspreekpunt en organisator meer is, kunnen mensen zonder toestemming te vragen zelf een plek uitzoeken op de vrijmarkt. De gemeente zorgt er voor dat de voorzieningen die nodig zijn om een vrijmarkt te laten plaats vinden, geregeld zijn. Het gaat om de volgende zaken:

1. Op donderdag 29 april zullen vanaf 22.00 uur de straten Nonnenwater en Raam tot vrijdagavond 30 april 22.00 uur worden afgesloten voor alle verkeer.

2. Bewoners/parkeerders van de Raam worden door middel van een brief geattendeerd hun auto gratis te parkeren bij Uniquema.
3. Cyclus plaatst op vijf locaties aan de Raam containers waar overblijvende spullen in kunnen worden gestort.
4. Vrijdagmiddag 17.00 uur worden de containers opgehaald en begint Cyclus met het schoonmaken.

5. Nonnenwater en Raam worden vervolgens vrijgegeven voor het verkeer.


--einde bericht

Noot aan de redactie

Bijgevoegd is de brief die de gemeente heeft gestuurd aan het bestuur van de Speelwinkel .

Een kopie van deze brief is bezorgd op het privé-adres van mw. Donk, Raam 250, 2801 VR Gouda

Buurthuis de Speelwinkelmevrouw S. DonkRaam 60-622801 VM GOUDA dienst/afdelingREV telefoon0182-588223 gouda23 april 2004 contactpersoonZ. van der Veen-Nijholt uw kenmerk ons kenmerk2003.28994
onderwerpintrekking vergunning Oranje-boulevard 2004 verzonden

Geachte mevrouw Donk,

Gisteren heeft wethouder P. Van der Sluijs de gevolgen van het besluit van de Speelwinkel om de organisa-tie van de Oranjeboulevard op vrijdag 30 april a.s dit jaar niet ter hand te nemen telefonisch met mevrouw Boode besproken. Daarbij heeft de heer Van der Sluijs te kennen gegeven dat de burgemeester in deze situatie moet overwegen om de eerder aan u verleende evenementenvergunning in te trekken. In de eerste plaats omdat u geen gebruik wenst te maken van deze vergunning. In de tweede plaats vanwege het feit dat de Speelwinkel de aan de vergunning inherente verantwoordelijkheid voor het organiseren van de vergunde activiteiten niet zal en kan effectueren, ook niet op bepaalde onderdelen. U bent hiermee akkoord gegaan en heeft aldus, in de zin van artikel 1.6., onder e. van de Algemene Plaatselijke Verordening 1990 Gouda, ver-zocht om de vergunning in te trekken. Op grond van het voorgaande heeft de burgemeester van Gouda besloten om de bij brief van 22 maart 2004, verzonden 24 maart 2004, aan u verleende evenementenvergunning in te trekken.

De Oranjeboulevard zal in de door u voorgestane opzet, met alle podia, muziek en attracties, dus geen doorgang vinden. Dit betekent echter niet dat de gemeente de jeugd de gebruikelijke vrijmarkt op Koningin-nedag wil onthouden.
De gemeente Gouda verwacht namelijk dat de Oranjeboulevard, met als hoofdmoot de vrijmarkt, zich door de jarenlange traditie en het zeer late besluit van de Speelwinkel, eenvoudigweg niet laat afgelasten. Bewo-ners en bezoekers zullen gewoonweg bezit nemen van de Raam. Daarom heeft de burgemeester van Gouda besloten om, zoals ieder jaar, vanuit het oogpunt van de openbare orde en veiligheid voor de kinde-ren, bewoners en de bezoekers onderstaande basisvoorzieningen/maatregelen te treffen.

1. Op donderdag 29 april zullen vanaf 22.00 uur de straten Nonnenwater en Raam tot vrijdagavond 30 april 22.00 uur worden afgesloten voor alle verkeer.

2. Bewoners/parkeerders van de Raam worden door middel van een brief geattendeerd hun auto elders te parkeren. De gemeente maakt conform afspraak van 22 april in dit verband graag gebruik van uw aan-bod om komende dinsdag, woensdag en donderdag de op de Raam geparkeerde auto s te voorzien van een briefje onder de ruitenwissers met verwijzing naar de gratis parkeermogelijkheid bij Uniquema.

3. Cyclus plaatst op vijf locaties aan de Raam containers waar overblijvende spullen in kunnen worden gestort.
4. Vrijdagmiddag 17.00 uur worden de containers opgehaald en begint Cyclus met het schoonmaken.

5. Nonnenwater en Raam worden vervolgens vrijgegeven voor het verkeer.

Mevrouw Van der Veen van de afdeling Recht en Veiligheid heeft over de thans ontstane nieuwe situatie met u het volgende afgesproken:
* de gemeente neemt de organisatie van de Oranjeboulevard niet over. De inzet van de gemeente is voorwaardenscheppend voor de kindervrijmarkt aan de Raam;

* u annuleert per ommegaande, voorzover dat nog niet is gebeurd, alle door u ingehuurde acts, artiesten, en bestelde faciliteiten (podia, geluid, attracties, kramen, Wctjes etc.);
* u informeert op kortst mogelijke termijn de goede doelen-organisaties, ondernemers en alle andere van buiten het gebied Raam afkomstige aanbieders van gearrangeerde voorzieningen die normaliter bij de Oranjeboulevard present zijn; zij kunnen dit jaar niet terecht op de Raam noch op enige andere locatie in de stad;

* de gemeente zal via een persbericht voornoemd pakket van vijf maatregelen bekend maken;

* de bewoners van de Raam en direkte omgeving ontvangen via een door de gemeente begin volgende week huis aan huis te verspreiden brief soortgelijke informatie. De Speelwinkel zal zoals gezegd de bo-vengenoemde ruitenwisser-service nog op zich nemen.

Ten slotte wijst de burgemeester van Gouda erop dat alle voorbereidings- en organisatiekosten die u heeft gemaakt voor de Oranjeboulevard 2004 te uwen laste zijn en blijven. De gemeente aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor aanspraken van derden tot vergoeding van eventuele schade als gevolg van afgelasting van uw evenement.

Indien u niet akkoord gaat met deze beschikking kunt u, op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht, bin-nen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking, een bezwaarschrift bij de burgemeester van Gouda indienen. Bovendien kunt u dan de voorzitter van de sector Bestuursrecht van de Arrondisse-mentsrechtbank (Postbus
20302, 2500 EH Den Haag) om een voorlopige voorziening verzoeken.

Hoogachtend,

de loco-burgemeester van Gouda,

Ing. P. Van der Sluijs

MINUUT

Afschrift voor:


1. Burgemeester

2. wethouder P. van der Sluijs

3. Politie Centrum West, H. Werkhoven

4. hoofd DJV, M. Knaapen

5. Brandweer, P. Kompeer

6. Communicatie, I. Volbeda

7. Stadswerken, W. Verboom

8. Wijkbeheer, Sj. de Koning

9. Wijkbeheer, P. Verhoef

10. Wijkchef Centrum, P.J.J. Streng

11. Vastgoed, F. Mourik / H van Driel

12. Stadstoezicht, W. de Joode

13. Stadsteozicht, Sj. Driest / R. Blom

14. Cyclus, P. Doeselaar, per e-mail: secretariaat@cyclusnv.nl
15. Milieudienst, M. Kijzers

16. Cultuur en Toerisme, I.M. Boevé

17. Projecten, M. Buijs

18. Belastingen, J. de Jong

19. secretariaat DJV (bakje ter inzage)

20. REV, Z. van der Veen - Nijholt