SENTER



Meer mogelijkheden voor ondernemers die internationaal willen samenwerken

Vanaf dit jaar is er meer geld beschikbaar voor ondernemers die internationaal willen gaan samenwerken met lokale bedrijven in opkomende markten. Hoe ondernemers hiervan gebruik kunnen maken, wordt verteld op een informatiebijeenkomst op 29 april in Den Haag (zie www.evd.nl/psom).

Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking besloot in maart het overheidsprogramma ter stimulering van samenwerking met opkomende markten (PSOM) uit te breiden met EUR 18 miljoen per jaar naar een totaalbudget van EUR 48 miljoen per jaar. Dit bedrag moet besteed worden aan samenwerkingsprojecten met lokale bedrijven. Ook het aantal landen waarop dit programma van toepassing is, werd uitgebreid van 21 landen naar 42 landen.

Door het stimuleren van samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en bedrijven in opkomende markten, wil de Nederlandse overheid meewerken aan de ontwikkeling van die landen. Nederlandse bedrijven grijpen deze financiële ondersteuning aan als opstap naar aanwezigheid in zo.n opkomende markt. De samenwerkingsprojecten die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning van PSOM moeten voldoen aan eisen op het gebied van innovativiteit en ontwikkelingsrelevantie. Zo moeten ze bijvoorbeeld voor extra werkgelegenheid zorgen.

Om van het budget gebruik te kunnen maken, kunnen ondernemers hun projectvoorstel indienen bij PSOM; hiervoor bestaan er verschillende sluitingsdata. De eerstvolgende sluitingsdatum geldt voor de landen India, Kenia, Rwanda, Senegal en Zambia; de projectvoorstellen voor deze landen moeten uiterlijk op 5 juli om 12:00 uur bij PSOM binnen zijn.

Voor welke landen geldt PSOM?
PSOM gold al voor samenwerking met bedrijven uit de volgende 21 landen; Bolivia, China, Cuba, Egypte, Ethiopië, Filippijnen, Ghana, India, Indonesië, Kenia, Mozambique, Peru, Rwanda, Senegal, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Uganda, Vietnam, Zambia en Zuid-Afrika. Nu komen er de volgende 21 landen bij: Afghanistan, Albanië, Armenië, Bangladesh, Benin, Bosnië Herzegovina, Burkina Faso, Colombia, Eritrea, Georgië, Guatemala, Jemen, Kaap Verdische Eilanden, Macedonië, Mali, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Palestijnse Autoriteit, Suriname.

Wat houdt de PSOM-bijdrage in?
De financiële bijdrage die PSOM biedt aan de samenwerkingprojecten is in principe 50% van de totale projectkosten . De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is EUR 500.000. Voor deze samenwerkingsprojecten geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen .

Hoe werkt PSOM?
Ondernemers met interesse in samenwerking met een bedrijf uit een van de genoemde PSOM-landen dienen een projectvoorstel te schrijven op basis van de tenderinstructies die vanaf half april via de website www.evd.nl/psom te downloaden zijn. Dit projectvoorstel kunnen ze indienen bij het PSOM-team.

Om mee te kunnen doen met de toekenningsrondes van dit jaar is het van belang de volgende sluitingsdata in acht te nemen voor het indienen van het projectvoorstel:

Maandag 5 juli 2004 (12:00 uur): Kenia, Rwanda, India, Senegal, Zambia
Maandag 23 augustus 2004 (12:00 uur): Bolivia, Ethiopie, Indonesie, Peru, Tanzania, Zuid-Afrika
Maandag 4 oktober 2004 (12:00 uur): China, Egypte, Filippijnen, Ghana, Mozambique, Uganda, Sri Lanka, Thailand, Vietnam

Waar kunnen ondernemers meer informatie krijgen? Op donderdag 29 april is er in Den Haag (Crowne Plaza Promenade Hotel, Van Stolkweg 1) om 14:30 uur een informatiebijeenkomst over PSOM die gratis toegankelijk is. Ondernemers die geïnteresseerd zijn, krijgen dan meer informatie over PSOM; bijvoorbeeld over de eisen die PSOM stelt aan projectvoorstellen. Maar ze kunnen ook hun specifieke vragen stellen tijdens de borrel na afloop, waarbij verschillende PSOM-adviseurs aanwezig zullen zijn. Ondernemers die deze bijeenkomst willen bezoeken, dienen zich hiervoor in te schrijven via de website van PSOM: www.evd.nl/psom.

Wie voert PSOM uit?
PSOM werd altijd uitgevoerd door het PSOM-team van Senter Internationaal. Op 1 april 2004 zijn Senter Internationaal en de EVD samengevoegd tot EVD Internationaal ondernemen en samenwerken. Zodoende wordt PSOM nu uitgevoerd door de EVD. Het PSOM-team is echter hetzelfde team gebleven; ook telefoonnummers, bezoek-, post- en emailadressen zijn voorlopig ongewijzigd.

Meer informatie
Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met het secretariaat van PSOM, telefoonnummer 070 37 35 542. Bij telefonisch contact is het raadzaam het land en de sector waarin u geïnteresseerd bent te vermelden. Ook kunt u voor meer informatie terecht op de website www.evd.nl/psom.