Gemeente Voorschoten

Persberichten - Lintjesregen 2004
Uitgebracht op: donderdag 29 april 2004

Dit jaar heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd 4 lintjes toe te kennen aan inwoners uit Voorschoten. De heer P.C.A. Lamboo en de heer R.J.L.M. Scheerder ontvangen een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De dames J. Duit-Adelaar en G. Nieuwenhuijs-Paulen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Verver speldt mevrouw Duit en mevrouw Nieuwenhuijs de onderscheiding op in de Raadszaal van het Gemeentehuis op 29 april om 10.00 uur. De heren Lamboo en Scheerder ontvangen het lintje uit handen van respectievelijk minister Zalm op het ministerie van Financiën en minister Hoogervorst op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Mevrouw Duit: spil van Unicef in Voorschoten
Mevrouw Duit is initiatiefneemster voor Unicef in de gemeente Voorschoten en al dertig jaar de spil van alle Unicef-activiteiten in onze gemeente. In 1972 is zij begonnen met kaartverkoop aan huis, maar al snel groeiden haar activiteiten uit tot een kleine organisatie. Zij heeft vele anderen weten te bewegen zich in te zetten voor Unicef. Tegenwoordig zijn er zeventien vrijwilligers, waarbij mevrouw Duit optreedt als coördinator. Onder haar leiding geeft Unicef in Voorschoten acte de présence bij tal van gelegenheden. Mevrouw Duit zoekt de mensen bij elkaar en coördineert alle acties. Daarnaast zorgt de voorraadadministratie en het afhandelen van de financiële administratie en de afdracht van de opbrengsten. Niet in de laatste plaats zet zij zich in voor de promotie van Unicef, onder andere door aandacht te vragen in de plaatselijke pers.

Mevrouw Nieuwenhuijs: hart voor gehandicapten en vervolgden Ook mevrouw Nieuwenhuijs zet zich met hart en ziel in voor haar medemens. Enerzijds beijvert zij zich voor de gehandicapte mens, anderzijds is zij actief voor vervolgden overal ter wereld. Mevrouw Nieuwenhuijs heeft speciaal zwemonderwijs voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen opgezet. In 1973 begon zij met zes tot tien pupillen. Begeleiding van deze kinderen is een zeer inspannende taak. Tegenwoordig zijn er 25 vrijwilligers die de lessen begeleiden, maar mevrouw Nieuwenhuijs coördineert nog steeds het lesgeven. Inmiddels is het gehandicapten zwemmen uitgegroeid tot een regionaal gebeuren. De verwachting is dat er in 2004 in totaal 125 kinderen meedoen.

Naast de zwemlessen is mevrouw Nieuwenhuijs al sinds lange tijd één van de drijvende krachten achter de werkgroep Amnesty International Voorschoten-Wassenaar. Zij neemt deel aan allerlei fondsenwervende activiteiten. Haar grootste inzet voor Amnesty betreft de jaarlijkse boekenmarkt, die afwisselend in Voorschoten en Wassenaar gehouden wordt. Onder haar leiding is dit evenement steeds groter geworden. Mevrouw Nieuwenhuijs coördineert de boekenmarkt: zij laat op alle huisadressen in Voorschoten folders bezorgen, regelt de inzameling en opslag van de boeken en geeft leiding aan tientallen vrijwilligers.

De heer Lamboo: deskundig op het gebied van joodse tegoeden In 1997 kwam het onderwerp 'joodse tegoeden' sterk in de maatschappelijke belangstelling te staan. Het was een zeer beladen onderwerp waarbij uiterst zorgvuldig opgetreden moest worden. De heer Lamboo heeft als archiefmedewerker van het ministerie van Financiën een sleutelrol gespeeld bij het vergaren en ordenen van informatie voor de maatschappelijke discussie. Hij sprong qua kennis en kunde met kop en schouders boven anderen uit en was persoonlijk zeer betrokken. Door zijn kennis over de archieven, maar vooral door zijn gedrevenheid, bouwde hij een zeer groot gezag op bij onderzoekscommissies, de joodse gemeenschap, de financiële sector en individuele briefschrijvers. De heer Lamboo ontvangt de onderscheiding voor zijn bovenmatige inzet in zijn functie.

De heer Scheerder: grote verdiensten voor de gezondheidszorg De heer Scheerder, ten slotte, krijgt zijn onderscheiding op basis van zijn verdiensten voor de gezondheidszorg. Hij verricht al sinds vele jaren bestuurlijke en maatschappelijke functies op dit gebied. Bijna al zijn vrije tijd gaat hieraan op. Daarnaast verricht de heer Scheerder vele informatieve en adviserende werkzaamheden voor de gezondheidszorg in Oost-Europese en Aziatische landen. De adviezen en voorlichting van de heer Scheerder stellen deze landen in staat zelf hervormingsplannen te maken voor verbetering van hun gezondheidszorg.


- einde bericht -