Gemeente Enschede

Cultuur-historisch wandelen


Enschede, 29-04-2004

Het rijke verleden en heden van het Ledeboerpark

Vanaf april kunnen groepen geïnteresseerden op aanvraag een cultuur-historische wandeling door het Ledeboerpark en over landgoed Het Wageler maken onder begeleiding van ervaren gidsen. De rondleiding duurt ongeveer


1-1½ uur en is vooral bedoeld voor actieve wandelaars die benieuwd zijn naar de geschiedenis van dit fraaie Enschedese stukje buitengebied. De begeleidende gids vertelt over het rijke verleden van verschillende plekken in het gebied, over de oorsprong van namen als 'Van Heeksbleek' en de 'Viermarkenlinde' en vermeldt allerlei interessante wetenswaardigheden en gebeurtenissen die zich hier vroeger afspeelden.

Groenste stad

Niet voor niets werd Enschede in 2003 uitgeroepen tot de Groenste Stad van Nederland.

Het Abraham Ledeboerpark aan de rand van de stad biedt wandelaars een uitgebreid groen recreatiegebied dat zeer gevarieerd is ingericht. Het landgoed Het Wageler ligt als het ware als een groene schil om de park-kern heen. Het hele gebied is 46 ha. groot en heeft een perfecte aansluiting op het buitengebied in de richting Hengelo en Lonneker. Zowel ouderen als jonge gezinnen, fervente wandelaars en fietsers, sporters, hondenuitlaters als dagrecreanten vinden hier wat zij zoeken: rust, fraaie wandelpaden en fietsroutes, natuur, speelplekken voor kinderen, waterterrassen, hondenuitlaatweides, grasvelden met rustbanken, picknickplekken, kunstobjecten en het fraaie bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert hier gevarieerde natuureducatieve tentoonstellingen en themadagen.

Rijk verleden

Het Abraham Ledeboerpark werd in 1890 aangelegd en is ingericht naar een ontwerp van de landschapsarchtitect P.H. Wattez. Het ontwerp is volgens de Engelse landschapsstijl gemaakt:

de paden lopen in een vloeiende lijn met het landschap mee en verdwijnen dan als het ware uit het zicht. In het park dient de niervormige vijver als richt- en zichtpunt. De villa die vroeger midden in het gebied stond is in 1880 gebouwd, maar moest helaas worden afgebroken in 1956 toen het park aan de gemeente Enschede werd geschonken door de familie Ledeboer. Het bijbehorende koetshuis staat er nog steeds en dient nu als bijenstal voor de Nederlandse Imkervereniging. De bakspieker die er nog staat is een beschermd monument en behoorde ooit bij de boerderij Het Wageler op deze plek.

Langs beken en essen

De cultuur-historische rondwandeling voert langs de diverse beken die dit gebied rijk is: de Roombeek, die zijn oorsprong vindt in de stuwwal bij Lonneker, en de Drienerbeek waar een lindeboom staat die wel 300 tot 400 jaar oud moet zijn. Deze boom heet de Viermarkenlinde en staat op het punt waar de grenzen van de vier 'marken' Lonneker,
Enschede, Groot Driene en Twekkelo elkaar raken. Deze boom diende in vroeger tijden als ontmoetingspunt voor de bestuurders van de genoemde marken en op deze plek werd recht gesproken over de houtopstanden, het grondgebruik en het waterbeheer. Een plek met zeer veel historie dus. Tegenwoordig bevindt zich hier de biologische Zorgboerderij De Viermarken die een eigen winkel heeft voor haar biologische producten en stamt uit 1823.

---

Openingstijden en meer informatie

De cultuur-historische wandeling wordt georganiseerd door de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede in samenwerking met Het Gilde 55+.

Groepen die in deze rondleiding zijn geïnteresseerd kunnen zich aanmelden bij de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede

De cultuur-historische wandeling start bij de hoofdingang van het Ledeboerpark bij de poort met de adelaars. Het Abraham Ledeboerpark is bereikbaar vanaf de Hengelosestraat in Enschede; bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner ligt na 300 meter aan de rechterkant van het pad.
---

Gepubliceerd op 29-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar