AutoRai

29-4-2004

Skoda scoort opnieuw uitstekend in J.D. Power onderzoek

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft koda een meer dan uitstekende score behaald in het gezaghebbende Britse J.D. Power klantentevredenheidsonderzoek. In het algemeen fabrikantenklassement staat koda op de tweede plaats, achter het Japanse luxemerk Lexus en voor Mazda.

Met een sprong van twee plaatsen in de ranglijst en met 16 punten meer ten opzichte van 2003 wist het Tsjechische merk zich opnieuw sterk te verbeteren. De koda Octavia bezet voor de derde keer de toppositie in de gezinsautoklasse. In de algemene modellenrangschikking staat de Octavia op de vierde plaats en de koda Fabia op de zevende.

De koda Octavia, winnaar in de klasse gezinsautos voor de Mazda 626 en de Honda Accord, werd in iedere beoordelingscategorie met bovengemiddeld of zeer goed gewaardeerd. Uitstekende mechanische betrouwbaarheid is de basis van zijn hoge klassering, in combinatie met een gunstige aanschafprijs en dito gebruikskosten. De koda Fabia deed goede zaken in de categorie compacte stadsautos, waarin hij vierde werd. Met maar liefst vier Japanse modellen (winnaar werd de Honda Jazz, de tweede plaats was voor de Toyota Yaris) bij de eerste vijf is de Fabia het enige Europese product in de top van deze categorie. Met name zijn rijeigenschappen en ruime interieur werden geroemd, evenals de kwaliteit van het dealernetwerk en zijn algehele betrouwbaarheid.

Het klantentevredenheidsonderzoek van J.D. Power, een van oorsprong Amerikaans initiatief, dankt zijn faam aan de grondige, onafhankelijke onderzoeksmethodiek en aan de weergave van de mening van de automobilisten zelf. Het koperspubliek hecht dan ook grote waarde aan de enquêteresultaten. Meer dan 23.000 Britse automobilisten werden uitgebreid gevraagd naar hun bevindingen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid, aantrekkingskracht, aanschafprijs en gebruikskosten, alsmede onderhoudsservice. In totaal kwamen 33 merken en circa 120 verschillende automodellen aan bod in het onderzoek.

Vorig jaar werd koda vierde in het merkenklassement. De koda Octavia werd toen evenals in 2002 de beste in de categorie gezinsautos en zevende in de algemene modellenklassering. De Fabia eindigde daarin op de elfde plaats en werd bovendien aangemerkt als een van de beste stadsautos. koda was in 2003 een van slechts drie merken die op ieder onderdeel een top-10 waardering scoorden. Op het gebied van gebruikskosten deze omvatten brandstofverbruik, onderhoud, reparaties en verzekering kreeg het Tsjechische merk zelfs de beste notering. In 2002 scoorde naast de Octavia ook de Fabia zeer goed. Dit model werd tweede in zijn klasse. In vier van de acht deelcategorieën kreeg de compacte koda het predikaat zeer goed en in drie andere toont hij nog eens een bovengemiddeld resultaat.