Socialistische Partij

`Geen salarisverhoging AFM-topman Docters van Leeuwen'

29-04-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant heeft vandaag in een overleg met minister Zalm van Financiën geëist dat de geplande salarisverhoging van 14 procent voor AFM-topman Docters van Leeuwen wordt geschrapt. Zalm liet weten dat hij de verhoging niet meer kan terugdraaien, omdat hij deze al mondeling had toegezegd. Kant gaat nu van Zalm eisen dat nieuwe salarisverhogingen in ieder geval worden voorkomen en topsalarissen de komende jaren worden bevroren.

Agnes Kant Docters van Leeuwen zei afgelopen zaterdag in een interview in de Telegraaf dat ambtenaren corrupt worden als ze niet goed betaald worden. Docters van Leeuwen gaat na zijn salarisverhoging zo'n 300.000 euro verdienen. Kant vindt het onbestaanbaar dat van gewone werknemers loonmatiging wordt verlangd, terwijl topbestuurders bij de overheid en in het bedrijfsleven zichzelf gigantische salarisverhogingen toe-eigenen.

De gewenste gelijktrekking van de het salaris van de AFM-baas met de directieleden van de De Nederlandse Bank en de Pensioenen en Verzekeringskamer (PVK) kan volgens Kant ook bereikt worden door de hoogste salarissen een aantal jaren te bevriezen of te verlagen.