Gemeente Groningen

donderdag 29 april:

Lintjesregen in Groningen

Op donderdag 29 april 2004 heeft burgemeester Jacq. Wallage in het stadhuis aan 39 personen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De heer M. (Michiel) Alberts Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Alberts is medeoprichter, bestuurslid en vrijwilliger bij de Buurt Speeltuin Vereniging (BSV) De Wijert. Vanaf 1964, bijna veertig jaar, heeft hij zich ingezet voor de activiteiten in de wijk.

De heer E. (Eisse) Bakker Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Bakker zet zich al 25 jaar in voor de Samen Op Weg-gemeente De Bron als penningmeester. Hij is tevens actief in de diaconie en het Jeugdwerk. Ook is hij secretaris van de Raad van Commissarissen van de Christelijke Woningstichting Patrimonium.

De heer prof.drs. G.J. (Gerrit Jan) van den Berg Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Professor Van den Berg heeft zich na zijn pensionering ingezet voor de restauratie van de Evangelisch-Lutherse Kerk, waarbij hij ervoor gezorgd heeft dat de Evangelisch-Lutherse gemeente behouden bleef, maar dat het gebouw ook een maatschappelijke en culturele functie kreeg. De heer Van den Berg is emeritus-hoogleraar Planologie en Demografie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was de grondlegger van het wetenschapsgebied Planologie. De Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen is mede door zijn inzet springlevend.

Mevrouw L.P. (Lily) Bierling-Koster - Lid in de Orde van Oranje Nassau Mevrouw Bierling maakt zich al meer dan 40 jaar verdienstelijk in verschillende functies op kerkelijk terrein. Zij is scriba in de wijkgemeente van de Immanuelkerk. Binnen deze kerk vervult zij een spilfunctie. Ook heeft zij zich als vrijwilliger ingezet voor de Van Mesdagkliniek en was zij lid van de werkgroep Groningen-Vakantieweken gehandicapten F.D. Roosevelthuis in Doorn.

De heer G. (Garmt) Birza Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Birza ontplooit sinds 1960 diverse activiteiten op het terrein van welzijn en sport die ten goede komen aan de samenleving. Hij heeft zich bestuurlijk en uitvoerend ingezet voor met name GVAV-Rapiditas.

De heer A.P.J.M.T. (Antonius) Bouman Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Bouman heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt voor de Stichting Vrienden van de Sint Jacobusparochie en de Stichting Vrienden van de Stichting Jacobsparochie in zijn vroegere woonplaats Enschede. Sinds zijn terugkeer naar Groningen in 1987 is de heer Bouman actief betrokken bij de Stichting Rooms Katholiek Kerkhof, waarvan hij sinds 1991 secretaris is. Hij zette onder meer een uitgebreid archief op en geeft rondleidingen. Verder is hij vrijwilliger bij de Sint Martinus Parochie, secretaris van de Sint Vincentiusvereniging Groningen en secretaris van de Stichting Vrienden van de Sint Jozef Kerk.

Mevrouw E. (Elly) van den Broek-van Vliet Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van den Broek is gedurende een lange reeks van jaren werkzaam als vrijwilligster op het gebied van kerk en maatschappij. Lange tijd was zij lid van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Helpman en tevens afgevaardigde voor de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken Nederland. Zij heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de Provinciale Groninger Kerkbode, de Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond en de Stichting Provinciaal Opvang Vluchtelingen.

De heer B.F. (Berend) Bronsema Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Bronsema zet zich al bijna 40 jaar in voor de Gereformeerde Kerk te Groningen West en was medeoprichter van het vergadercentrum van de Samen Op Weg-gemeente Groningen Centrum. Daarnaast is hij al meer dan 30 jaar actief in het CDA, waarvan 6 jaar als raadslid. Verder heeft hij zich ingezet voor de campingvereniging Ot en Sien te Roden en de Christelijke Woningstichting Patrimonium te Groningen.

De heer G. (Gerard) Dijkema Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Dijkema maakt zich al meer dan 40 jaar verdienstelijk in bestuurlijke functies. Hij zette zich o.a. in voor De Nederlands Christelijke Handelsvereniging, Christelijke Voetbal Vereniging Oranje Nassau, het Oranje Comité, de Sjaloomschool, de Christelijke Sociale Vereniging Patrimonium, het CDA en het Bejaardencomité. Tot op heden is de heer Dijkema nog nauw betrokken bij het werk van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie (3VO).

De heer H.J. (Harry) Dijkema Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Dijkema heeft veel bestuurlijk werk verricht voor de Nederlandse Orde van Accountants-administratieconsulenten (NOvAA) en voor de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel, departement Oost-Groningen. Tevens zet hij zich in voor het toerisme in Oost-Groningen via de Stichting Snikkevaart Stadskanaal en is hij actief in de Gereformeerde Kerk Helpman te Groningen.

Mevrouw prof.dr. H.W. (Mineke) van Essen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Professor Van Essen is werkzaam als bijzonder hoogleraar Genderstudies verbonden aan de Faculteit der Psychologie, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen van de RUG. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de genderstudies, met name binnen de historische pedagogiek, zowel nationaal als internationaal. Tevens heeft zij baanbrekend werk verricht op het terrein van de academische en maatschappelijke emancipatie van vrouwen.

De heer C. (Cees) Hofsteenge Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Hofsteenge heeft zich ontwikkeld tot een kunstkenner van Nederlandse Klassiek moderne kunst en in het bijzonder tot een expert op het gebied van het werk van 'De Ploeg'. Hij doet onderzoek naar en publiceert over het werk van deze stroming in de beeldende kunst, die van grote betekenis wordt genoemd voor het culturele leven in (Noord)Nederland, en stelt zijn expertise belangeloos ter beschikking voor anderen.

De heer W. (Willem) van Houten Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Van Houten heeft zich ruim 17 jaar verdienstelijk gemaakt, zowel regionaal als landelijk, voor de Stichting Gered Gereedschap. Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die gereedschap inzamelt, opknapt en op aanvraag verstuurt naar ontwikkelingsprojecten. Tevens houdt hij zich bezig met het inzamelen van goederen voor een kindertehuis in Roemenië.

De heer J. (Jan) Hummel Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Hummel is in 1983 op individuele basis gestart met het creëren van een platform voor voormalig 'Indiëgangers' en hun echtgenotes om de herinneringen en ervaringen met elkaar te delen en zodoende het verwerkingsproces te stimuleren. Mede op zijn initiatief is het 431e Bataljon Infanterie 7e BGRG opgericht. Tevens is hij vanaf 1988 bestuurslid van de vereniging Indië Militairen Groningen. Verder is hij bestuurlijk actief bij het Wijkoverleg Orgaan Oosterhoogebrug en initiator en voorzitter van de vereniging 'Kinderboerderij de Beestenborg'.

Mevrouw W. (Willy) Idema-Boeren Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Idema is al ruim 40 jaar actief voor de samenleving. Zo zette zij zich vanaf 1967 tot 1996 in voor het bestuur van de Christelijke Woningstichting Patrimonium, waar zij zich in het bijzonder bezig hield met de huisvesting van ouderen. Verder was zij gedurende 20 jaar bestuurslid bij de Bejaardenzorg Groningen en sinds 1991 lid van de werkgroep Wonen van het Stedelijk Overleg Ouderenbonden Groningen en sinds 1984 vrijwilliger in de Martinikerk.

Mevrouw L.T.H. (Loes) Jeltes - Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Jeltes is werkzaam als zangpedagoge en zet zich sinds 1988 belangeloos in als muzikaal leider en dirigent van het Groninger Kinder- en Jeugdkoor. Zij vervult bij de vorming en instandhouding van beide koren een belangrijke en stimulerende rol.

De heer drs. D. (Douwe) de Jong Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer De Jong zet zich sinds 1969 in voor de damsport, zowel op plaatselijk als landelijk niveau. In het bijzonder blijkt zijn inzet voor de Damclub Groningen en voor de landelijke dambond KNDB, ook in internationaal verband heeft hij grote verdiensten voor de damsport. De heer De Jong is in het dagelijks leven als universitair docent wiskunde verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Mevrouw A. (Ankie) Kaspers-Bloemberg - Lid in de Orde van Oranje- Nassau
Mevrouw Kaspers heeft zich sinds 1968 met name ingezet op het terrein van de sport. Gedurende 34 jaar was zij als zwemleraar actief voor Zwemvereniging De Springplank en voor de Chr. Zwemvereniging De Dolfijn.

De heer prof.dr. R.A.F. (Ruud) Krom Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
De heer Krom heeft op innovatieve en baanbrekende wijze bijgedragen aan de ontwikkeling van een geslaagd levertransplantatieprogramma in Groningen. Hiermee verwierf hij wereldfaam en leverde een doorslaggevende bijdrage aan de overeenstemming over de opname van de levertransplantatie in het reguliere zorgpakket. In de Verenigde Staten heeft hij één van de drie grootste
levertransplantatieprogrammas ter wereld opgezet. De heer Krom blijft ook bijdragen aan de ontwikkelingen op zijn vakgebied in Nederland. Zo zet hij zich sinds 1987 belangeloos in voor zijn researchprogramma, waarbij hij begaafde Nederlandse medische studenten van alle Nederlandse medische faculteiten in de V.S. ontvangt. De studenten worden betrokken bij actueel onderzoek en komen als jonge mensen met een wetenschapstraining op hoog niveau terug in Nederland. Verder traint de heer Krom artsen in Nederland, houdt hij voordrachten en adviseert bij levertransplantaties.

De heer A.A. (Auke) Kuitert Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Kuitert is al ruim 30 jaar actief in de Stichting Clubhuis voor Doven en vanaf 1969 in de redactie van het blad 'Wij Doven' (voorheen 'NODOKO'). Ook in de Noordelijke Doven Sport Vereniging was hij zowel op bestuurlijk als sportief vlak actief in voetbal, tafeltennis en volleybal. Als volleybalspeler heeft hij meerdere malen deelgenomen aan de Deaflympics (Olympische Spelen voor Doven).

De heer Prof.dr. D.K.F. (Dick) Meijer Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Professor Meijer is werkzaam als hoogleraar in de 'Farmacokinetische aspecten van de farmacologie en de farmacotherapie' aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. De farmacokinetiek houdt zich bezig met de manier waarop en met welke snelheid een geneesmiddel door het lichaam wordt opgenomen en weer wordt uitgescheiden. De heer Meijer heeft dit vakgebied uitgebouwd tot een volwassen onderdeel van het farmaciecurriculum en een erkend onderzoeksgebied. Met het concept 'drug targetting', waarbij geneesmiddelen gericht naar zieke organen of weefsels gestuurd worden om zodoende een beter therapeutisch effect verkregen wordt met minder bijwerkingen, geniet hij wereldfaam.
In verband met verblijf in het buitenland wordt de Koninklijke onderscheiding na zijn terugkeer uitgereikt op een nader te bepalen moment.

De heer mr.drs. F.J. (René) Paas Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Paas is sinds 1996 wethouder te Groningen en van 1990 tot 2002 respectievelijk raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker voor het CDA in de Groninger gemeenteraad.
Hij is als wethouder verantwoordelijk voor de portefeuille Zorg, Ouderen, Openbare Werken, Markt- en Havenwezen, Milieu, Internationale Betrekkingen en sinds 2003 Sport en Recreatie. Hij heeft op verschillende terreinen voor de stad, o.a. op het gebied van de zorgvoorzieningen voor dak- en thuislozen, zeer belangrijke projecten in gang gezet en uitgevoerd.

De heer J. (Johan) Peterson Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Peterson is in 1982 medeoprichter van de Christelijke Zwemvereniging De Dolfijn, waar hij als hoofdtrainer fungeert. Verder is hij betrokken bij diverse verenigingen en reddingsbrigades in het Noorden van het land en speelt hij een belangrijke rol bij het schoolzwemmen in Groningen.

De heer R.M. (Ginus) Poede Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Poede is reeds 48 jaar bestuurlijk en actief betrokken bij de Handbalsport. Onder zijn leiding fuseerde de Handbalvereniging Oosterparkers met handbalclub GRC tot handbalvereniging GHC. Daarnaast is hij al dertig jaar actief als scheidsrechter bij het Nederlands Handbal Verbond.

De heer J.P. (Jean Pierre) Rawie Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
De heer Rawie is één van de meest gelezen dichters in Nederland en mag zich verheugen in grote populariteit. Zijn werk spreekt een breed publiek aan. Volgens de deskundigen hoort hij thuis in het rijtje van vooraanstaande Nederlandse dichters als Bloem, Vasalis, Willem Elsschot en Kopland.

De heer prof.mr. G.R. (Rob) Rutgers Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Professor Rutgers is hoogleraar Privaatrecht/Burgerlijk Procesrecht aan de RUG . Hij wordt als een gezaghebbend deskundige beschouwd op zijn vakgebied. Dat blijkt ook uit het feit dat hij colleges geeft aan afgestudeerden en een inhoudelijke bijdrage levert aan de bijscholing van advocaten. Binnen de Universiteit heeft hij zich bestuurlijk verdienstelijk gemaakt als decaan en prorector. De heer Rutgers maakt verder deel uit van het Nederlands Pugwash Komitee dat tot doel heeft wetenschappers en publieke figuren uit de hele wereld bijeen te brengen om gezamenlijk oplossingen te zoeken voor mondiale problemen. Verder is de heer Rutgers sinds 1991 voorzitter van de Stichting Oecumenische Vieringen Groningen in de Pepergasthuiskerk.

De heer A. (Antonius) Schurer Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Schurer is actief voor de Indië-veteranen en is sinds de oprichting in 1988 bestuurslid van de Vereniging Indië-Militairen Groningen. Hij is ook bestuurslid van de Federatie van verenigingen voor Indië-Militairen (FIM) en verzorg voor beide verenigingen de contactbladen.

De heer prof.dr. H.K. (Harm) Schutte Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Professor Schutte is als universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar in de Foniatrie verbonden aan de RUG en zet zich in voor het wetenschappelijk onderzoek, de patiëntenzorg en het onderwijs op het gebied van de stem, spraak en taal en de stoornissen daarvan. Met zijn baanbrekend werk leverde hij een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke basis voor vele stemtherapieën die mondiaal erkend zijn, aan de vooruitgang van de diagnostiek en behandeling van stem-, spraak- en taalstoornissen en aan de ontwikkeling van de laryngostroboscopie en de videokymografie. Hij heeft hiermee internationale faam verworven.

Mevrouw G.C. (Gré) Sieling-Kramer Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Sieling is al bijna vijfentwintig jaar als bestuurslid betrokken bij de Stichting Franciscus Centrum. Daarnaast is zij vrijwilliger en organiseert veel activiteiten voor de bewoners van het wooncomplex voor ouderen. Tevens zet mevrouw Sieling zich al bijna dertig jaar in voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Zij helpt met het organiseren van de jaarlijkse boottocht voor zieken en bejaarden uit de stad en regio Groningen.

De heer drs. S. (Sybren) Sybrandy Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Sybrandy is hoofd van de afdeling Informatievoorziening en Collectievorming van de Bibliotheek van de RUG. Hij heeft sinds 1968 diverse activiteiten ontplooid op het terrein van de Friese taal, cultuur en de kerk. Met name heeft hij zich bestuurlijk ingezet voor het behoud van de Friese identiteit en het Friese cultuurgoed en bevorderde hij het tot stand komen van literaire publicaties in het Fries. Tevens heeft hij zich ingezet voor de Gereformeerde Kerk Groningen-Zuid en het samengaan met de Nederlands Hervormde Kerk in de stad Groningen.

De heer IJ.E. (Yke) Toepoel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Toepoel is zakelijk leider van het Haydn Jeugd Strijk Orkest, waarvoor hij een gezonde zakelijke basis wist te realiseren. Hierdoor vonden muzikaal getalenteerde kinderen uit het noorden van het land in een cruciale fase van hun ontwikkeling bij het orkest een uiterst stimulerende plek. Dankzij zijn inspanning wordt Groningen zowel regionaal, nationaal als internationaal op de kaart gezet.

De heer S.W. (Bob) Veenstra Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Veenstra zet zich al ruim 35 jaar in voor de verbetering van het ondernemersklimaat in Groningen. Hij richtte in 1989 de Bedrijvenvereniging Hoendiep op, waarin hij als voorzitter fungeert, en neemt namens de bedrijvenvereniging deel aan locale en regionale overleggen met besturen van andere bedrijvenverenigingen, de gemeente Groningen, Kamer van Koophandel Groningen en de Provincie. Ook op maatschappelijk gebied heeft hij zijn bestuurlijke kennis en kunde aangewend, voor o.a. de Recreatievereniging De Kreek, het Natuurmuseum, de Muziekschool, het 28-Augustus Debat Groningen en het Gemeentelijk 5 mei Comité Groningen.

De heer H. (Hendrikus) van der Veer Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Van der Veer is sinds 1983 bestuurslid van het Gereformeerd Groninger Mannenkoor en maakte en maakt zich tevens verdienstelijk voor de Gereformeerde kerk van Groningen-Oost. Hiernaast zet hij zich in als vrijwilliger voor De Driemaster, een onderdeel van Stichting De Zijlen, een instelling die zorg en diensten verleent aan mensen met een verstandelijke handicap.

Mevrouw A. (Aaltje) van der Veur-Huizeling Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van der Veur zet zich al ongeveer dertig jaar in voor het Leger des Heils Korps Groningen. Maar is ook actief betrokken bij hulp aan de noodlijdende bevolking in Roemenië. Tevens is zij betrokken bij het vrijwilligerswerk in het Menno Lutterhuis.

De heer J. (John) Visser Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Visser is 30 jaar verzorger/masseur geweest van F.C. Groningen. Hij verricht dit werk onbezoldigd voor allerlei amateurverenigingen. De heer Visser is een sportman in hart en nieren die op hoge leeftijd (75 jaar) zijn passie nog steeds in praktijk brengt. Hij is jurylid en scheidsrechter bij bokswedstrijden maar hij begeleidt ook trimclubs van ouderen en ondernemers rond F.C. Groningen.

De heer J.J. (Jacob Jan) Vos Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Vos is al sinds 1968 vrijwilliger bij Atletiek Vereniging Groningen en gehandicaptensport en verricht al meer dan 25 jaar vrijwilligerswerk voor en in het buurcentrum Stadspark.

Mevrouw O. Geers zich noemende Olga Wiese Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Wiese heeft zich als kunstenaar sinds 1963 bijzonder verdienstelijk gemaakt op het gebied van kunst en cultuur in Groningen en omgeving. Zij heeft de kunst dichter bij een groter publiek gebracht. Verder zet zij zich in voor: cabaret, theater, zang en de BKR. Zij heeft niet alleen een aantal etablissementen in de stad verfraaid met beschilderingen maar ook de personeelseetzaal en binnentuin van het Academisch Ziekenhuis.

De heer W.R. (Bob) van Wilgen Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Van Wilgen is werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Groningen. Op het AZG is hij naast zijn werk voorzitter van de ontspanningscommissie en de reünistenclub.
Verder is hij sinds 1975 secretaris van de Groningse afdeling van de Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding, is hij 25 jaar bestuurlijk werkzaam geweest voor de voetbalvereniging C.V.V. Oranje-Nassau en is hij al jaren actief binnen de Christelijk Gereformeerde Kerk Groningen.

De heer prof.dr. J.C. (Jan) Willems Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Prof. Willems was tot 13 januari 2004 werkzaam als hoogleraar Systeem- en Regeltheorie aan de Faculteit Wiskunde en Informatica van de RUG. Hij wordt op het gebied van Systeem- en Regeltheorie gerekend tot de internationale toponderzoekers. Prof. Willems heeft in zijn tijd in Groningen een ware school voortgebracht. Deze Groningse Systeemtheorieschool bestaat uit een selecte groep ex-promovendi en afstudeerders van Willems die hun carrière hebben voortgezet als onderzoeker in de Systeem- en Regeltheorie. Hij heeft een enorme reputatie als onderzoeker met een indrukwekkende publicatielijst. De heer H. (Hendrik) Wilting Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Wilting is al meer dan 60 jaar enthousiast imker. De ervaring die hij heeft opgedaan heeft hij op verschillende manieren met anderen gedeeld, bijvoorbeeld door het geven van informatie aan jong en oud over het houden van bijen, of het helpen van beginnende imkers. Sinds 1982 is hij voorzitter van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt, afdeling Groningen. Tevens is de heer Wilting sinds 1996 penningmeester van de Groninger Reddings Brigade.