Centraal Bureau Levensmiddelen


Persberichten

Alcoholverkoop aan jongeren in Katwijk

De burgemeester van Katwijk heeft het plan opgevat om in zijn gemeente de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Dit om het probleem met hangjongeren in Katwijk aan te pakken.

Op 27 april jl. heeft het CBL de situatie in Katwijk met burgemeester Wienen van Katwijk besproken.

We handhaven ons advies naar de supermarkten om geen convenant met de burgemeester te tekenen om vrijwillig de leeftijdsgrens voor de verkoop van bier en wijn in Katwijk te verhogen naar 18 jaar en ook geen posters in de winkel op te hangen. Volgens de Drank- en horecawet (artikel 20) kan de burgemeester niet per verordening afwijken van de leeftijdsgrens in winkels, dit kan wel voor de horeca. Daarom is er ook geen juridische onderbouwing/legitimatie voor het convenant.

Wij hebben aangegeven dat het voorgestelde 'experiment' voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar voor de verkoop van alcohol aan jongeren risicovol is en geen soelaas zal bieden voor de ernstige overlastproblemen in Katwijk. Iedere leeftijdsgrens is arbitrair maar voor het handhaven van een leeftijdsgrens op 16 jaar is draagvlak bij detailhandel, de meeste consumenten en in de Nederlandse samenleving. Dat maakt het naleven in de winkel zonder politie haalbaar.

De omvang van de problematiek in Katwijk met, naar zeggen van de burgemeester, honderden jongeren die zich in het weekend te buiten gaan aan drank en dan ernstige overlast veroorzaken noopt tot intensieve samenwerking en onorthodoxe maatregelen.

We stellen burgemeester Wienen voor om het personeel in supermarkten en slijterijen in Katwijk extra te trainen en om jongeren die regelmatig ernstige overlast veroorzaken een winkelverbod op te leggen. Zij kunnen dan geen alcohol meer kopen en of doorverkopen aan minderjarigen.

Tevens introduceren wij een winkelverbod voor de betreffende jongeren dat eenvoudig gehandhaafd kan worden met de foto's uit de database. Dit is een extreme maar effectieve maatregel om de jongeren uit de anonimiteit te halen en gericht aan te spreken op hun ongewenste gedrag. De top-20 van jongeren zal - ongeacht hun leeftijd - door deze maatregel direct kunnen worden aangepakt.

In overleg met politie/justitie kan een pakket passende sancties (variërend van boetes tot gevangenisstraffen) worden afgesproken wanneer de betreffende jongeren het winkelverbod voor de winkels die alcohol verkopen overtreden. Het handhaven van deze specifieke maatregel is uiterst effectief gebleken, omdat het winkelverbod voor langere tijd kan worden uitgereikt en met het maken van opnamen met de beveiligingscamera's sluitend bewijs kan worden verkregen dat de jongeren het winkelverbod overtreden.

Wij realiseren ons dat dit zeer vergaande maatregelen zijn, maar gelet op de ernst van de situatie in Katwijk achten wij deze onorthodoxe aanpak gerechtvaardigd en noodzakelijk. Projecten in Helmond, Rotterdam en Amsterdam met winkelverboden voor veelplegers ondersteunen de effectiviteit van deze maatregel. Voor de uitwisseling van gegevens tussen justitie/politie en betrokken winkeliers kan, binnen het raamwerk van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, een praktische werkwijze worden toegepast.