De Unie


Architechtenbureaus - CAO principe-akkoord

29 april 2004 - Na een aantal onderhandelingsrondes hebben we een CAO principe akkoord bereikt met de werkgevers (BNA). De looptijd is zoals altijd weer 1 jaar.

Gezien de verhoging van de pensioenpremie en de gestegen ziektekosten, is over deze punten lang gesproken. De werkgevers hadden ook weer de afschaffing van 5 mei als vrije dag voorgesteld, maar dat is uiteindelijk van de baan.
Bijgaand treft u de volledige tekst van het principe akkoord aan. Een aantal punten licht ik hieronder toe.

* Ouderdomspensioen
In 2003 was de pensioenpremie 7%. De werknemer betaalde 2.5% hiervan (eigen bijdrage) en de werkgever 4.5%. In 2004 is de pensioenpremie gestegen met 6% (de premie is dus nu 13%). De vorige CAO is afgesproken dat alle verhogingen van de pensioenpremie vanaf 2004 als volgt worden verdeeld: de werknemer betaalt van de verhoging 40% en de werkgever 60%. In 2004 is de premie met 6% verhoogd, waarover de verdeling dus 40%- 60% is. Over de 7% die er al was bleef de eigen bijdrage van de werknemer 2.5%
De afspraak is nu gemaakt om vanaf 1 januari 2005 over de totale premie een verdeling van 40% voor de werknemer en 60% voor de werkgever toe te passen. Dit betekent dus een wijziging van de verdeling tussen werknemer en werkgever over de 6%. In plaats van 2.5% gaat de werknemer 2.8% betalen. Dit is 0.3% meer. Als compensatie hiervoor worden de salarissen (en de salarisschalen) met 0.75% verhoogd

* Ziektekosten
Gezien de gestegen ziektekostenpremies wilden wij een structurele compensatie hiervoor. Voor de BNA was dit absoluut niet bespreekbaar. Als compromis is nu een eenmalige uitkering overeengekomen van 200,- bruto per 1 december 2004.
* Vakbondscontributie
Afgesproken is dat deze in het kader van CAO à la carte uit het bruto salaris kan worden betaald. Dit levert een voordeel op. Alle reden dus om weer eens een nieuw lid te werven. Bijgaand daarom een aanmeldingsformulier.

* Kinderopvang
Met ingang van 1 januari 2005 gaat de bijdrage van de werkgever een zesde deel van de kinderopvangkosten bedragen, voor één kind van 0 12 jaar.

* Bijzonder verlof
Een aantal punten wordt geschrapt, in ruil waarvoor de werknemer een extra vakantiedag krijgt.

Aangezien er sprake is van een principe akkoord leg ik het resultaat positief aan u voor.
Bijgaand treft u een stemformulier aan. Als ik niets van u verneem ga ik ervan uit dat u instemt.
U kunt het formulier tot uiterlijk 19 mei 12.00 uur inzenden (per fax of per post zonder postzegel).

Simonne de Zwart
Bedrijfsgroepvoorzitter


donderdag, 29 april 2004