Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 april 2004

KABINET GEEFT ZELFSTANDIGEN MEER DUIDELIJKHEID OVER BELASTINGEN EN

PREMIES

Het kabinet wil het zelfstandig ondernemerschap aantrekkelijker maken. De zelfstandige ondernemer en de opdrachtgever kunnen in de toekomst volledige rechtszekerheid ontlenen aan de zogeheten verklaring arbeidsrelatie. Als een zelfstandige ondernemer deze verklaring toont aan de opdrachtgever hoeft die geen premies en belastingen af te dragen. Het kabinet heeft dit besloten op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën.

De aanpassing van de verklaring arbeidsrelatie geldt als de aanvrager van de verklaring ondernemer of directeur-grootaandeelhouder is. Met de aanpassing komt het kabinet tegemoet aan de kritiek die vooral organisaties van zelfstandigen en andere betrokkenen op de huidige verklaring arbeidsrelatie hebben. Het bezit van de huidige verklaring geeft de opdrachtgever niet de garantie dat hij achteraf geen belasting en premie moet betalen. Door de aanpassing krijgt hij de garantie wel. De zelfstandige die op basis van de verklaring werkt, heeft bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid geen recht op een WW- of WAO-uitkering.

Om misbruik te voorkomen verstrekt de Belastingdienst de verklaring arbeidsrelatie voor een jaar, nu is dat nog twee jaar. De Belastingdienst zal aanvragen voor de verklaring arbeidsrelatie zorgvuldig controleren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 29.04.2004