Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Datum 29 april 2004 Postadres Van Postbus 52285, 1040 HG Amsterdam mw. L.L.H.M. Zenden T 020 - 687 53 78, F 020 - 687 54 95 Aan de Minister van Sociale Zaken en Uw kenmerk Werkgelegenheid, mr. A.J. De Geus UB/IBA/2004/8103 Postbus 90801 Ons kenmerk 2509 LV DEN HAAG SB/60660 Bijlage(n)
---

Onderwerp
Wetsvoorstel aanscherping toetredingsvoorwaarden WW
Geachte heer De Geus,
Met uw brief van 27 februari 2004 verzocht u ons het wetsvoorstel aanscherping toetredingsvoorwaarden WW op uitvoerbaarheid te beoordelen. In dit wetsvoorstel is zowel het afschaffen van de kortdurende uitkering, het aanscherpen van de wekeneis en het afschaffen van de verlaagde wekeneis opgenomen.

Uitvoerbaarheid en invoering
De voorgestelde maatregelen zijn uitvoerbaar. De beoogde invoeringsdatum van het voorstel is 1 januari 2005. Voorwaarde voor een soepele uitvoering is dat zes maanden voor de invoeringsdatum de definitieve voorstellen vastliggen in een wet en dat in de tijd tussen deze uitvoeringstoets en de invoeringswet geen ingewikkelde overgangsbepalingen worden ingevoerd die nu nog niet in de plannen voorkomen. Om dit wetsvoorstel te kunnen implementeren is het nodig dat systemen en brochures aangepast worden. De gevolgen van de invoering van deze regeling voor UWV leidt tot een krimpend werkaanbod dat resulteert in een kleinere bezetting. Gevolgen voor de informatiehuishouding zijn een vereenvoudiging van de informatiestromen omdat de WW zich nog maar kenmerkt door één soort uitkering.

Misbruik en oneigenlijk gebruik
De kans dat deze regeling tot extra misbruik of oneigenlijk gebruik leidt, is klein. De hele procedure blijft hetzelfde, alleen de normen worden aangescherpt. Het misbruik dat nu voor kan komen wordt gering geacht, maar kan ook in de nieuwe regeling voorkomen.

Uitvoeringskosten en -baten
De kosten voor het inregelen van deze maatregel worden geschat op 215.000,-. De structurele besparingen vanwege deze regeling worden voor UWV geschat op 17,2 miljoen. In de bijlage bij deze brief is een nadere toelichting op de uitvoeringsconsequenties gegeven.

Hoogachtend,

A.G. Dümig
Voorzitter Raad van Bestuur