Nationaal Restauratiefonds


Cursussen Monumentenzorg in de Praktijk Monumentenzorg in de Praktijk heeft in mei en juni 2004 de volgende cursussen voor u in de aanbieding:

Belvedere, 'behoud door ontwikkeling' Op 1 juni vindt de Belvederedag in Veenhuizen (Drenthe) plaats. Veenhuizen is een zogenaamde 'ontginningskolonie van weldadigheid'. In de 19e eeuw kreeg Veenhuizen de penitentiaire functie die het nu heeft. U kunt zich voorstellen dat het ontwikkelen van dit gebied met behoud van de cultuurhistorie een uitdagende opgave is!

Tijdens deze cursusdag zullen vooral praktisch handreikingen worden aangedragen om de cultuurhistorie een nog betere plek te geven in de ruimtelijke ordening. Sprekers zijn afkomstig van het (Belvedere) Bureau Noord Nederland, het Ontwikkelingsbureau Veenhuizen, het Drents Plateau en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Herbestemming van monumentale complexen Dit voorjaar vinden twee studiedagen plaats, alwaar van gedachten wordt gewisseld over deze problematiek om tot stimulerende en creatieve oplossingen te komen.

De eerste dag (27 mei) vindt plaats in/bij de ENKA in Ede, de Nederlandse Kunstzijdefabriek. Tijdens de cursusdag zult u alle betrokkenen kunnen horen over herbestemmingsproblematiek in z'n algemeenheid en in het bijzonder rondom dit unieke project.

De tweede dag (10 juni) wordt georganiseerd in Dongen, in of nabij de leerlooijerij aan de Hoge Ham. Tevens zullen we deze dag aandacht schenken aan de herbestemming van kerken. Sprekers zijn afkomstig van de RDMZ, de gemeente, architectenbureau Moons en Heemkundekring Dongen.

Monumentaal erfgroen
Op 8 juni komt in Arnhem het rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid voor groene monumenten aan bod. Wat verstaan we onder groene monumenten? Welke instrumenten biedt het rijk bij restauratie en onderhoud? Sprekers van ondermeer Natuurmonumenten, Adviesbureau Oldenburgers Historische Tuinen , het Oversticht en de RDMZ zullen u wegwijs maken. Tijdens de dag gaat u aan de slag met de praktijkcasus van de 19e eeuwse singelparkstructuur in Arnhem.

Monumentenzorg in welstandsbeleid Vanaf 1 januari 2003 is de gewijzigde Woningwet van kracht, met grote implicaties voor de lokale welstandszorg. Zo kan welstandsadvisering alleen nog plaatsvinden op basis van een expliciet geformuleerd welstandsbeleid, dat is vastgesteld in een Welstandsnota. Een cultuurhistorische analyse per gebied is in de meeste gevallen onontbeerlijk. Tijdens de cursusdag op 18 mei in Kampen krijgt u een praktische handreiking gedaan om de relatie tussen cultuurhistorie en welstand te versterken. Sprekers zijn afkomstig van de Federatie Welstand, het Oversticht en de gemeente Kampen. In de middag brengt u een bezoek aan enkele locaties waar de dynamiek en de relatie welstandszorg-monumentenzorg duidelijk zichtbaar is.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar! Heeft u belangstelling? Kijk dan op de pagina Cursussen. Daar vindt u alle informatie over de cursussen (inclusief de datums voor het najaar!).

Direct aanmelden