Gemeente Haarlem


3 mei 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, Communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
112/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Bedrijfsleven en gemeente maken afspraken over Waarderpolder

De gemeente Haarlem en het georganiseerde bedrijfsleven gevestigd in de Waarderpolder hebben een convenant ondertekend waarin principeafspraken zijn opgenomen over het bedrijvenpark. De afspraken betreffen herstructurering, infrastructurele projecten, detailhandel en functiemenging in de Waarderpolder. De ondertekenaars verwachten dat dit convenant een solide basis vormt om in het vervolg als partners in het gebied op te trekken. Voor toekomstige afspraken en besluiten over de Waarderpolder is het de komende vijf jaar een leidraad.

De ondertekening van het convenant vond plaats op 29 april 2004 door de Haarlemse burgemeester J. Pop en vertegenwoordigers van de Industriekring Haarlem (D. Veldmaat), de Kamer van Koophandel Amsterdam (H. Zwarts), MKB Haarlem (J. Vegter), FNV Randstad/CNV (R. Eldering) en VNO-NCW West Noord-Holland (J. Vermeulen).

Vitaal onderdeel
Het regionale bedrijvenpark Waarderpolder is een vitaal onderdeel van de stad Haarlem. Het gemeentebestuur wil het gebied als een integraal onderdeel van de stad bij de ontwikkeling van haar plannen betrekken. In 1997 heeft de gemeente samen met het bedrijfsleven een grootschalige herstructurering ingezet om een aantal verpauperde locaties op te knappen teneinde nieuwe economische functies aan te trekken en de werkgelegenheid te bevorderen. Daarnaast is de kwaliteit van het gebied op de agenda gezet, wanneer het gaat om beheer en onderhoud, bereikbaarheid, duurzaamheid, beeldkwaliteit, veiligheid en voorzieningen. Het convenant dat nu is gesloten, is een volgende stap in dit proces.

Belangrijke economische functie

In het convenant wordt voorop gesteld dat het, gezien de belangrijke economische functie van het bedrijvenpark, niet wenselijk is de Waarderpolder los te zien van de stad Haarlem. De 'verkantorisering' van het bedrijfsleven en de intensivering van ruimtegebruik en van werkgelegenheid vormden reeds de pijlers van de herstructurering. De optimale bereikbaarheid van de Waarderpolder, maar ook van de stad als geheel is evenzeer van belang en deze ambitie dwingt Haarlem tot een aantal grote infrastructurele ingrepen, zoals de Schoterbrug, de Oostweg en de aanpak van het knooppunt Kegge-Stastok. De wens tot een intensiever ruimtegebruik en een kwalitatief beter leef- en werkklimaat heeft geleid tot een discussie over functiemenging in het gebied. Voorop staat dat de Waarderpolder zich als bedrijvenpark moet kunnen blijven ontwikkelen. Woningbouw mag de bedrijven hierbij geen schade opleveren. Met dit gegeven als uitgangspunt onderzoeken gemeente en bedrijfsleven gezamenlijk de mogelijkheden van functiemenging aan de Minckelersweg en het Veerplasgebied.


Indien gewenst is fotomateriaal van de ondertekening beschikbaar.


---- --