Gemeente Den Haag

april 2004
Bijzondere Dodenherdenking Grenadiers en Jagers (29 april)

De jaarlijks dodenherdenking van het Garderegiment Grenadiers en Jagers
bij het monument aan de Johan de Wittlaan, die op zondag 2 mei om 13.00 plaatsvindt, draagt deze keer een bijzonder karakter. Tijdens de herdenking wordt niet alleen stilgestaan bij de gesneuvelden uit de meidagen van 1940 en tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Voor het eerst worden dit jaar ook de Grenadiers en Jagers herdacht , die nadien zijn omgekomen , of door psychische problemen als gevolg van internationale vredesmissies slachtoffer zijn geworden.

Bij de herdenking wordt tevens aandacht geschonken aan het 175 jarig bestaan van het regiment, dat in 1829 door Koning Willem I in Brussel werd opgericht om
beurtelings in Den Haag en Brussel "Onder het Oog des Konings"te dienen.
Op het vaandel van de Grenadiers en Jagers, dat bij de plechtigheid aanwezig is, prijken de opschriften "Ypenburg"en "Ockenburgh", die herinneren aan de dappere strijd van de Grenadiers en Jagers tijdens de Slag om de Residentie in
mei 1940. Zij heroverden deze toenmalige vliegvelden in Rijswijk en Den Haag op de Duitse luchtlandingstroepen en parachutisten en wisten daarmee te voorkomen dat Koningin Wilhelmina gevangen werd genomen en naar Berlijn gevoerd.

De Grenadiers en Jagers, die historische nauw met Den Haag verbonden zijn, maken thans deel uit van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. In dit kader namen ze de afgelopen tien jaar deel aan internationale vredesmissies van de VN in Bosnië, Cyprus, Kosovo, Macedonië en Afghanistan.

Namens de gemeente Den Haag zal loco-burgemeester W.J. Stolte bij het monument van de Grenadiers en Jagers een krans leggen en een korte toespraak houden. Ook de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht, Luitenant-generaal A. van Baal legt een krans.
Bij het monument staat een erewacht opgesteld van bewapende Grenadiers en Jagers met vaandel en vaandelwacht .

De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Koninklijke Militaire Kapel en het
mannenkoor de Vereenigde Zangers. Anita Poolman draagt tijdens de herdenking enkele gedichten voor.