Gemeente IJsselstein


Zes Koninklijke Onderscheidingen in IJsselstein donderdag, 29 april 2004 - 17:26 CET

Op donderdag 29 april 2004 zijn om 10.30 uur in het Historisch Stadhuis zes Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt door de burgemeester van IJsselstein, mr. drs. Th.E.M. Wijte.

De onderscheidingen zijn verleend aan:
Mevrouw L. de Leeuw-Kwetsie (Lid in de Orde van Oranje Nassau) E. Jongsma (Lid in de Orde van Oranje Nassau)
J.P.M. Pillen (Lid in de Orde van Oranje Nassau) Mevrouw A. Klomp-Van Vliet (Lid in de Orde van Oranje Nassau) H. Westland (Lid in de Orde van Oranje Nassau)
J.P. van Zoelen (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Mevrouw L. de Leeuw-Kwetsie maakt zich gedurende vele jaren op uiteenlopende terreinen verdienstelijk voor de samenleving, met de nadruk op de terreinen scouting, kerkelijk leven, ouderenzorg en buitenlandse hulpverlening. Van 1955 tot 1960 was zij leider van de padvinderij voor kinderen van 6 tot 12 jaar en organiseerde zij jeugdkampen. Van 1963 tot 1975 was zij penningmeester van de Ned. Hervormde Jeugdraad IJsselstein. Zij is oprichtster van de kindercrèche in de Hervormde Kerk. Tot op heden is mevrouw de Leeuw verteller bij de jeugdclubs van de kerk. Voorts werkt zij mee aan de jaarlijkse kerstmarkt en vervoert zij kerkgangers met de auto. Sinds 1986 is mevrouw de Leeuw bestuurslid van Hervormd Gasthuis Ewoud. In 1996 richtte zij Stichting Jaffa Project Nederland op die hulp biedt aan 3.500 Joodse en Arabische kinderen in Jaffa (Israël). Zij ondersteunt haar echtgenoot (voorzitter) bij de uitvoering van het adoptieplan. Voorts verzorgt mevrouw de Leeuw op vrijwillige basis muzieklessen op school de Baanbreker.

E. Jongsma is vanaf 1972 actief op het gebied van kerkelijk leven, politiek, natuurbeheer, sport en welzijn dat aan de samenleving ten goede komt. Zo is hij ouderling en bestuurslid van de Gereformeerde Kerk in IJsselstein en Benschop, tevens is hij actief in het evangelisatiewerk van de zendingsactiviteiten. Vanaf 1994 is hij betrokken bij de eendenkooi: als organisator van de restauratie en als rondleider. Tevens is dhr. Jongsma onder meer bestuurslid van de knotgroep en medeorganisator van exposities, coördinator en penningmeester natuureducatie van scholen en algemeen bestuurslid van de Stichting Werkgroep Behoud Lopikerwaard.

Mevrouw A. Klomp-Van Vliet ontplooit vanaf 1970 vrijwilligerswerk. Zij is regelmatig collectant voor charitatieve instellingen en organisaties en ad hoc acties. Zij ontving onder meer het 'zilveren collectebusje' van de Nierstichting en de 'zilveren krab' van de Kankerbestrijding voor haar 25-jarig jubileum als collectant. Daarnaast spant zij zich in voor zieken en bejaarden, al dan niet in georganiseerd verband. Zo begeleidt zij onder meer regelmatig bejaarden en zieken bij doktersbezoek e.d. en verricht allerhande nuttige hand- en spandiensten.

J.P.M. Pillen heeft vele initiatieven en bestuurlijke activiteiten genomen bij de belangenbehartiging van fysiotherapeuten. Hij is vanaf 1979 kaderlid van de Kon. Ver. Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en lid van de beleidscommissie 'Beroepsuitoefening vrijgevestigde fysiotherapeuten; het hoogste adviesorgaan van het KNGF. In 1987 was de heer Pillen medeoprichter van het Paramedisch Centrum Nieuwegein en opname van de fysiotherapeuten in het Samenwerkingsverband voor 1ste lijnsgezondheidszorg Jutphaas/Wijkersloot/Zuilenstein/Huis de Geer. Van 1989 tot 1999 was hij oprichter en voorzitter van de Regionale Vereniging voor Vrijgevestigde Fysiotherapeuten; en van het Regionaal Genootschap voor Fysiotherapeuten.

H. Westland ontplooit sedert de jaren vijftig bestuurlijke en organisatorische activiteiten voor de worstel-, de voetbal- en de ijssport. Gedurende dertig jaar (1950 tot 1880) was hij oprichter en bestuurslid van Krachtsportvereniging De Nelson (opgeheven). Momenteel is hij (sinds 1955) vrijwilliger bij bouw- en verbouwactiviteiten van voetbalvereniging VVIJ. Hij was oprichter van de veteranenvereniging; in 2001 werd hij lid van verdienste. In 1963 richtte de heer Westland ijsclub Nova Zembla op, waarvan hij sinds die tijd voorzitter en boegbeeld is. De toenmalige (winter)accommodatie waar in 1997 nieuwbouw werd gepleegd, werd verruild voor een nieuwe 400-meterbaan die buiten het winterseizoen als skeelerbaan wordt gebruikt. Hij speelde een stimulerende rol bij de realisatie van de baan en het clubhuis en bij de werving van vrijwilligers. In 1976 richtte hij Trimclub IJsselstein op, waarvan hij tot op heden bestuurslid is.

J.P. van Zoelen ontplooit sinds geruime tijd (1957) activiteiten voor de Hervormde Gemeente IJsselstein en voor de ouderenzorg. Hij is thans actief voor stichting Hervormd Centrum voor wonen en verzorging Ewoud, de stichting Hervormd Centrum Ouderenhuisvesting Ewoud en de cliëntenraad van Ewoud Gasthuis (behartigt belangen circa 80 bewoners en circa 70 huurders). De heer Van Zoelen spant zich geruime tijd ten bate van de samenleving in; hij is woonachtig in Hoogland (gemeente Amersfoort).