Ook over loon voor niet-gewerkte dagen (vakantiedagen e.d.) is de werkgever sv-premies verschuldigd.

Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 3-05-2004

Aan de orde is de vraag of het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen bij het vast-stellen van de premies voor de sociale werknemersverzekeringswetten terecht en op goede gronden premies heeft vastgesteld over dagen, waarop de werk-nemer niet feitelijk heeft gewerkt en zich eveneens niet beschikbaar heeft gehouden, doch waarover eiseres wel loon heeft betaald, zoals vakantiedagen, feestdagen, ziektedagen en bijzonder verlofdagen. De werkgever is op grond van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 31 mei 2001, gepubliceerd in RSV 2001/184, van mening dat hij geen premies voor de sociale werknemersverzekeringswetten is verschuldigd over dagen waarop zijn werknemers niet feitelijk hebben gewerkt.
Volgens de rechtbank is de uitspraak van de CRvB in het onderhavige geval niet van toe-passing, aangezien die uitspraak gaat over een bijzonder arbeidspatroon en de rechtbank geen aanleiding ziet die uitspraak ruimer te inter-preteren dan expliciet uit de uitspraak valt af te leiden. Hierbij acht de rechtbank van belang dat in de uitspraak nergens een aanknopingspunt te vinden is dat de uitspraak ook ziet op dagen zoals hier aan de orde.
Voorts heeft de rechtbank overwogen dat onder `dagen van het premiebetalingstijdvak, waarover de werknemer loon heeft genoten' in de zin van artikel 9 CSV eveneens de dagen dienen te worden verstaan, op welke de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht, maar de werkgever toch op grond van de artikelen 628, 629 en 639 van Boek 7 van het BW of op grond van individuele of collectieve arbeidsovereenkomsten gehouden is aan de werk-nemer loon te betalen. De rechtbank is niet meer toegekomen aan de beoordeling van de Regeling van de Minister van 3 februari 2004, Stcrt. 2004/29, houdende verduidelijking van het begrip dagen waarover de werknemer loon heeft genoten als bedoeld in artikel 9 van de Coördi-na-tie-wet Sociale Verzekering (Regeling loondagen), in werking getreden op 14 februari 2004.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO8655

Zie het origineel