AutoRai

4-5-2004

Fabricage van Mercedes-Benz personenauto's in China

Op 3 mei 2004 vond tijdens het bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao de ondertekening plaats van het project van DaimlerChrysler AG en Beijing Automotive Industry Holding Company Ltd. (BAIC) om C- en E-Klasse-limousines van Mercedes-Benz in China te fabriceren.

De auto's zullen worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in Peking, die vooralsnog een productiecapaciteit van 25.000 stuks heeft. Hiermee is na de goedkeuring door de Chinese National Development and Reform Commission (NDRC) een fundamentele stap in het toestemmingsproces voor de geplande lokale productie in een vestigingsplaats in de Chinese hoofdstad Peking succesvol afgesloten. Bij het bezoek dat Prof. Schrempp een paar dagen geleden aan Peking bracht, werden de laatste details geregeld die nodig waren voor de ondertekening.

"De bouw van een productiestandplaats voor personenwagens van Mercedes-Benz in China is een doorslaggevende factor in onze Azië-strategie en vormt een aanvulling op onze activiteiten op de Chinese markt", zei Jürgen E. Schrempp, voorzitter van de Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG. Schrempp ontmoette de Chinese premier tijdens een staatsbezoek in Berlijn.

"Twintig jaar geleden kwamen wij als pioniers naar China en vestigden met Beijing Jeep de eerste joint venture voor de automobielproductie tussen een westerse en een Chinese partner. Dankzij onze verstevigde betrekkingen met China willen wij de veelzijdige kansen die deze automobielmarkt met de grootste groei ter wereld biedt nog beter benutten", aldus Schrempp.

Schrempp ontmoette de Chinese premier reeds in september 2003 in Peking. Aanleiding was de ondertekening van een raamakkoord met een investeringsvolume van in totaal 1 miljard met BAIC, bestemd voor de uitbreiding van de bestaande bedrijfsactiviteiten van Chrysler met de productie van Mercedes-Benz personenwagens, alsmede de herstructurering en verhuizing van Beijing Jeep.

"De toestemming voor lokale fabricage accentueert een beslissende fase om de aanwezigheid van het premiummerk Mercedes-Benz in China verder uit te bouwen", zei Prof. Jürgen Hubbert, die in de Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG verantwoordelijk is voor de Mercedes Car Group. "Dit is ook een uiting van nauwe verbondenheid met onze partner BAIC en de grote betekenis van deze handelsbetrekkingen voor het concern."

Het raamakkoord van de divisie bedrijfswagens omvat een samenwerking van DaimlerChrysler met het bedrijf Beiqi Foton Motor Corporation Ltd. Gepland wordt, de productie van zware en middelzware bedrijfswagens, motoren en componenten in de fabriek van Beiqi Foton in Peking te laten plaatsvinden. BAIC is de grootste aandeelhouder van deze gehele onderneming.

De National Development and Reform Commission verleende reeds verleden jaar toestemming aan de productie van de Mercedes-Benz bestelwagens Sprinter en Vito/Viano in een nieuwe fabriek in Fuzhou City, provincie Funjian, in een samenwerkingsverband van DaimlerChrysler, Fujian Motor Industry Group (Fujian) en China Motor Corporation (Taiwan). Het is de bedoeling dat daar vanaf 2006 jaarlijks 40.000 bestelwagens geproduceerd gaan worden. Met de omzetting is een totale investering van 200 miljoen gemoeid.

"DaimlerChrysler is daarmee het enige westerse automobielconcern dat lokaal in China zowel personen- als bedrijfswagens kan bouwen. Het is vooral gelukt, de activiteiten van alle merken van DaimlerChrysler te bundelen en een allesomvattende aanwezigheid in deze belangrijke groeiregio tot stand te brengen", aldus Dr. Rüdiger Grube, lid van de Raad van Bestuur voor concernontwikkeling.

De handelsbetrekkingen van DaimlerChrysler in China gaan ver in de geschiedenis terug. Het merk Mercedes-Benz is sinds meer dan 60 jaar in China actief. Met de oprichting van Beijing Jeep Corporation (BJC) verwierf de onderneming reeds in 1983 de eerste productielicentie die ooit aan een buitenlandse fabrikant werd verleend. In 2003 heeft het bedrijf in China en Hong Kong meer dan 33.000 auto's kunnen afzetten, waarvan meer dan 12.000 Mercedes-Benz personenwagens. Tot nu toe werden op de Chinese markt meer dan 135.000 auto's met de Ster verkocht.