Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe heft concurrentienadeel elektriciteitsproducenten op

DTe heft concurrentienadeel Nederlandse elektriciteitsproducenten op

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) heeft besloten het Landelijk Uniform Producenten transporttarief (LUP) met ingang van 1 juli 2004 op nul vast te stellen. Momenteel ondervinden Nederlandse elektriciteitsproducenten een concurrentienadeel doordat zij via het LUP meebetalen aan de kosten van het Nederlandse hoogspanningsnet. Producenten uit landen om ons heen kennen een dergelijk transporttarief voor producenten niet. Om een gelijk speelveld te creëren voor elektriciteitsproducenten binnen Europa en het handelsverkeer op de elektriciteitsmarkt te bevorderen, heeft DTe besloten het LUP onder de huidige marktcondities op nul vast te stellen.
Via het LUP wordt 25 procent van de kosten van het hoogspanningsnet (spanningsniveau vanaf 110 kV) in rekening gebracht bij grootschalige elektriciteitsproducenten die elektriciteit op het hoogspanningsnet invoeden. De kosten voor het LUP verrekent de producent in de elektriciteitsprijzen. De overige 75 procent van de kosten van het hoogspanningsnet wordt betaald door de eindverbruiker via de transporttarieven.
Het LUP is in 2000 ingevoerd in de veronderstelling dat uiteindelijk alle EU-Lidstaten een soortgelijk tarief voor producenten zouden invoeren. Inmiddels is gebleken dat het merendeel van de lidstaten (waaronder België, Frankrijk en Duitsland, landen waar Nederland de meeste elektriciteitshandel mee drijft) geen substantieel transporttarief voor producenten heeft ingevoerd. Nederlandse elektriciteitsproducenten ondervinden hierdoor een concurrentienadeel ten opzichte van buitenlandse producenten en worden in hun exportmogelijkheden beperkt. Door het LUP op nul vast te stellen wordt dit concurrentienadeel opgeheven en beoogt DTe de marktwerking en concurrentie op de Europese elektriciteitsmarkt te bevorderen.

Het besluit is vanaf vandaag te vinden op de website van DTe: www.dte.nl onder de rubriek besluiten.