Gemeente Almere

Gemeentelijke reactie lintje de heer Fonhof

Op 29 april jl. ontving de heer B. Fonhof uit Almere uit handen van burgemeester Jorritsma de onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau. Er is commotie ontstaan rond het feit of dit lintje al dan niet terecht is toegewezen.

In de aanvraag voor het lintje c.q. de voordracht van de gemeente staan op een drietal punten onjuistheden, te weten:


1. de heer Fonhof was geen oprichter en bestuurslid van het Rode Kruis afd. Almere maar heeft wel vele jaren meegewerkt als vrijwilliger in de colonne voor deze organisatie;


2. de heer Fonhof was geen initiatiefnemer van de luilakmarkt, maar heeft wel bijgedragen aan de organisatie hiervan;


3. de heer Fonhof was geen organisator van de St. Nicolaasintochten maar heeft als Sinterklaas vele malen in bejaardenhuizen opgetreden.

De gegevens op de voordracht hadden beter door de gemeente gecheckt moeten worden. Het is belangrijk om de functies die iemand in de samenleving heeft vervuld op een juiste manier aan te duiden. Zorgvuldigheid hierbij is belangrijk.

De heer Fonhof heeft een ruime staat van dienst voor wat betreft belangenloze werkzaamheden voor de Almeerse samenleving. Voor diverse instanties en gedurende vele jaren. Het feit dat zijn enorme inzet wordt bekroond met een lintje is en blijft een terechte waardering en staat dus onverkort overeind.

De gerezen commotie is vervelend voor alle partijen. Natuurlijk in de eerst plaats voor de heer Fonhof zelf. Maar ook voor de aanvrager van het lintje en de gemeente. Niemand had dit zo bedoeld. Voor zover mogelijk neemt de gemeente dan ook maatregelen om te voorkomen dat iets dergelijks opnieuw kan gebeuren.