Gemeente Grave

Actie Ton voor Water in najaar op herhaling

Inwoners van Grave, Bernheze en Oss konden in februari en maart een regenton bestellen in het kader van de actie Ton voor Water. In totaal zijn 224 tonnen verkocht. Dat is niet alleen goed voor het milieu in de eigen omgeving, maar ook voor elders in de wereld. Per verkochte regenton is namelijk in totaal 10,- beschikbaar gesteld aan organisaties die waterprojecten in de derde wereld steunen. Om nog meer mensen de gelegenheid te geven een regenton aan te schaffen, hebben de drie gemeenten besloten de actie in het najaar te herhalen.

Regenwater komt meestal nog wel in het riool terecht. Daar hoort het echter helemaal niet thuis! Het kan veel beter naar het oppervlaktewater of grondwater afstromen. Dit zogenoemde afkoppelen is goed voor het milieu, omdat het de verdroging tegen gaat. Bovendien ontlast het de riolering en de waterzuiveringsinstallaties. Afkoppelen is niet moeilijk, maar vergt wel maatwerk Hierbij is bijvoorbeeld de bodemsoort en opbouw van de tuin van belang. Soms volstaat een gootje naar een ruime plek in de tuin, soms is het beter een hoeveelheid grind in te graven, waardoor het water sneller kan wegzakken.

Mensen die in het kader van de gemeentelijke actie een regenton hebben aangeschaft, komen in aanmerking van afkoppelsubsidie. Als u ervoor kiest om al het regenwater in de bodem te laten zakken of naar een vijver of aangrenzend slootje te leiden, dan ontvangt u hiervoor namens waterschap Aa en Maas het aankoopbedrag van de regenton, exclusief de bijdrage voor de ontwikkelingsprojecten, terug.

De actie Een Ton voor Water is een initiatief van het COS Oost Brabant, centrum voor internationale samenwerking. De gemeenten Bernheze, Grave en Oss hebben het project gezamenlijk uitgevoerd, in samenwerking met het Regionaal Milieubedrijf en het waterschap Aa en Maas. Met de gezamenlijke aanpak benadrukken de partijen het gemeenschappelijke belang van duurzaam watergebruik. Bij de vervolgactie in het najaar sluiten wellicht nog meer gemeenten aan. Meer informatie over het project kunt u krijgen bij mevrouw P. Slaa, Regionaal Milieubedrijf, telefoon (0485) 33 83 34.