KLM

04/021

KLM WIJKT UIT VOOR KRUISEND VERKEER LANDINGSBAAN LUCHTHAVEN MÜNCHEN

AMSTELVEEN, 4 mei 2004 - Vlucht KL1801 met bestemming de internationale luchthaven van München heeft gisteren kort na de landing uit moeten wijken voor een vliegtuig dat plotseling de landingsbaan 08 rechts opdraaide. Aan boord bevonden zich 127 passagiers en 5 bemanningsleden.

De KLM Boeing 737-300 rolde kort na de landing met een snelheid van ca. 200 km per uur over de landingsbaan. De gezagvoerder kreeg een vliegtuig van het type ATR45, een tweemotorig propellertoestel, in het oog dat langzaam van links de landingsbaan opdraaide. Dankzij alert ingrijpen van de KLM bemanning, die nog een draai naar rechts wist te maken, passeerden de beide vliegtuigen elkaar op enkele meters.

KLM heeft het incident bij de luchtverkeersleiding van München aangemeld. Voor nader onderzoek is de zogenaamde Cockpit Voice Recorder uit het vliegtuig verwijderd en naar Amsterdam getransporteerd. De betrokken bemanningsleden zijn met een andere KLM-vlucht naar Nederland gevlogen en een nieuwe bemanning heeft hun taak overgenomen. De KLM heeft een speciaal team samengesteld dat een diepgaand onderzoek instelt naar de feitelijke toedracht van dit incident. In dit team is ook een lid van de Nederlandse Vereniging voor Verkeersvliegers opgenomen.