Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Hilversum, 3 mei 2004
De Amrâth Hotelgroep staat in de komende jaren
voor een aanzienlijke uitbreiding
_______________________________________

De Amrâth Hôtels en Restaurants, een Nederlandse hotelgroep van veertien hotels, restaurants en een congres- en partycentrum, staan met de bouw van een stadshotel in Alkmaar, de nieuwbouw van een hotel in Haarlem, de renovaties van het Scheepvaarthuis in Amsterdam en de realisatie van de uitbreidingen van het Best Western Grand Hotel de l'Empereur Maastricht, Best Western Amrâth Hotel Born en Hotel Lapershoek in Hilversum in de komende jaren voor een aanzienlijke expansie.

Onder het motto "l'esprit Amrâth, ambiance, élégance en raffinement" kenmerken Amrâth Hôtels en Restaurants zich door een eigen onderscheidend karakter dat de lokale geschiedenis en cultuur weerspiegelt. Een aantal van de hotels is zelfs geregistreerd als monument van historische of architectonische betekenis. Elk hotel staat onder leiding van een zelfstandige manager die, als gastvrouw of gastheer, zorg draagt voor een sfeervol en aangenaam verblijf. Veel van deze hotels werken onder de vlag van Best Western, een internationaal reserveringssysteem. De groep brengt met de slogan "Vrij Zijn & Genieten'' gezamenlijk een brochure uit waarin per locatie een aantal bijzondere 'Heerlijke Hotel Arrangementen' is te vinden. De nieuwe brochure is onlangs verschenen.

Drie regiodirecteuren, bijgestaan door een zelfstandig manager per hotel, sturen de Amrâth hotelgroep aan. Zij vormen in feite de basis van de know how voor de hotelexploitatie.

Amrâth Hôtels en Restaurants is eigendom van de familie van Eijl; beleggers in onroerend goed. De gezamenlijke omzet van de groep bedraagt dertig miljoen euro. Afhankelijk van het seizoen werken er ongeveer vijfhonderd mensen.

Portefeuille
Op dit moment bedraagt de beleggingsportefeuille van het familiebedrijf circa tweehonderd miljoen euro. Naast de veertien hotels, die onder de vlag van Amrâth in eigen exploitatie zijn genomen, is er ook een aantal objecten verhuurd. Het betreft Dish Hotel in Hengelo, vijf Fletcher hotels en De Graaf Wichman in Huizen. Daarenboven is er nog een aantal beleggingen in op zichzelf staande horeca, kantoor- en winkelpanden. In samenwerking met de gemeente Assen wordt er een leisure project, een cultureel stadshart, ontwikkeld.


- 2 -

Bouw stadshotel Alkmaar
Als uitbreiding van Amrâth Hôtels en Restaurants is op 2 april jl. op de Geestersingel 13 in Alkmaar de bouw van start gegaan van het luxe viersterren Amrâth Hotel Alkmaar met achtentachtig kamers waarvan negentien, op de zakenman gerichte, extra grote 'junior suites' met balkon op de bovenste verdieping. Door de centrale ligging nabij het historisch stadscentrum van Alkmaar zijn de toeristische attracties als de Waag en de Kaasmarkt gemakkelijk te voet te bereiken. Ook de kathedraal, het theater, het cultureel centrum, het museum en de gezellige winkels en horeca liggen op loopafstand. In de directe omgeving van het hotel is het centraalstation Alkmaar. Met de auto is Amrâth Hotel Alkmaar eveneens goed te bereiken. Onder het hotel komen drieëndertig parkeerplaatsen. Wanneer alle parkeerplaatsen bezet zijn, bestaat de mogelijkheid om naar de nabijgelegen parkeergarages uit te wijken. Deze investering bedraagt ruim vijf miljoen euro.

Bij het 'metselen van de eerste stenen' door de wethouders van Vliet en Kloos meldde de heer Kloos, wethouder van Toerisme, erg tevreden te zijn met de bouw van dit hotel dat naar verwachting in maart 2005 zal worden geopend. Citaat "Bij de aanvang van het toeristenseizoen 2005 (bloembollen en kaasmarkt) geeft dit hotel van de succesvolle groep Amrâth Hôtels en Restaurants voor Alkmaar een nieuwe impuls aan de toename van het voor de plaatselijke economie zo noodzakelijke verblijfstoerisme".

Nieuwbouw hotel Haarlem
Op korte termijn - naar verwachting medio dit jaar - zal er in Haarlem op de Appelaar aan de Damstraat, achter de Sint Bavo Kathedraal en dichtbij het Teylers Museum, worden begonnen met de bouw van het luxe viersterren Grand Hotel Frans Hals. Het door de Maastrichtse architect Neuhof ontworpen hotel zal volgens de plannen in het najaar van 2005 gereed zijn Het hotel met tachtig zeer luxe, ruime kamers inclusief een aantal suites, gaat deel uitmaken van een totaalproject, waaronder een nieuwe rechtbank, op het terrein 'De Appelaar'. Amrâth Hotel Haarlem zal zeer goed bereikbaar zijn en bovendien beschikken over een eigen parkeergarage onder het hotel.

Renovatie Scheepvaarthuis Amsterdam
Volgens de wens van de gemeente Amsterdam krijgt het Scheepvaarthuis, dat sinds 1997 eigendom is van de familie Van Eijl met het GVB als huurder, een hotelbestemming; het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Eind 2004 zal de huidige huurder het pand verlaten waarna er kan worden begonnen met de herontwikkeling.. Het Scheepvaarthuis is wellicht het meest monumentale voorbeeld van de Amsterdamse schoolstijl. Het is de Nederlandse variant van de Jugendstil of Art nouveau en vormt een als zodanig "Gesamt kunstwerk" vrijelijk versierd met beeldhouwwerk, kunstsmeedwerk en origineel glas in lood.


- 3 -

Medio 2006 zal het Grand Hotel Amrâth Amsterdam de eerste gasten kunnen begroeten. In het monumentale gedeelte van dit luxe vijfsterrenhotel met prachtig restaurant en authentieke bar, komen circa honderdzestig luxe kamers en vijftien suites. De zakelijke markt vindt er vergaderruimte waaronder de beroemde 'Beraadzaal'.

Architectenbureau Gebroeders van Gendt tekende indertijd voor de technische aspecten van de bouw en de coördinator, architect J.M. van de Mey, is ook verantwoordelijk voor de artistieke vormgeving van het ex- en interieur van het gebouw en maakte er een 'Gesamt kunstwerk' van.

In mei 2004 realisatie van de uitbreiding van het Best Western Grand Hotel de l'Empereur. Het Best Western Grand Hotel de l'Empereur is gevestigd tegenover het station van Maastricht. Dit hotel, de bakermat van de Amrâth hotelgroep, is een rijksmonument in Jugendstil. Na de succesvolle viering van het honderdjarige jubileum van deze "Grande Dame" in 2002 vindt er nu een forse uitbreiding plaats. De uitbreiding bestaat onder meer uit negenenzestig luxe hotelkamers, waaronder zeven penthouses en drie bruidssuites, zeven multifunctionele zalen, een ondergrondse parkeergarage, een hoteltuin en als paradepaardje, de grote Balzaal met balkon en staatsietrap. De oplevering en feestelijke opening vindt plaats op 11 mei aanstaande.

Binnenkort uitbreiding van Best Western Amrâth Hotel Born De uitbreiding omvat een luxe thermencomplex met een sauna en zwembad, een beauty- en afslankinstituut en ruimten voor fysiotherapie en voor zaken, die met de gezondheid, schoonheid en welbehagen van de mens te maken hebben. Het Thermencomplex zal samen met de familie Köppen, eigenaren van Sauna Spaubeek, worden gerealiseerd. Naar verwachting krijgt het complex een omvang van ± 2000 m², gebouwd in twee lagen van 1000 m² en voorzien van een tuin en een buitenzwembad. Architect Huub Segeren, die al verschillende van dit soort projecten bouwde, maakte een eerste schetsplan en kreeg opdracht voor de uitwerking ervan.

De bouw van het Thermencomplex maakt deel uit van een groter plan rond Best Western Amrâth Hotel Born-Sittard waarover nog besprekingen met de gemeente Sittard Geleen Born gaande zijn. In het plan is ook de mogelijkheid van een golfbaan opgenomen, evenals de herinrichting van de directe omgeving van hotel met extra parkeerplaatsen en de bouw van een bezoekerscentrum. Dit centrum zal dienen als infocentrum voor de gemeente Sittard Geleen Born, maar ook als centraal punt voor de wandelaars in het gebied van de Rollen en het Limbrichter bos.
- 4 -

Met deze nieuwe functies wil de Amrâth groep voor zowel de hotelgasten, als voor de bevolking uit de omgeving, de aantrekkelijkheid van de locatie als entree van de gemeente Sittard Geleen Born verhogen.

Uitbreiding Hotel Lapershoek in Hilversum
Gezien de sterke positie, die dit hotel zowel regionaal, als nationaal inneemt, is uitbreiding absoluut noodzakelijk. Op dit moment beschikt Hotel Lapershoek over tachtig luxe, eigentijdse hotelkamers. Er wordt gewerkt aan een bouwplan om op het belendende perceel Résidence Lapershoek te situeren. In de Résidence zullen in een bijpassende bouwstijl, ruim zestig nieuwe kamers worden gehuisvest, waarmee Hotel Lapershoek de grootste hotelaanbieder in het Gooi wordt. Naar het zich laat aanzien zal Résidence Lapershoek in het voorjaar van 2006 in gebruik kunnen worden genomen.



Ingezonden persbericht