Amsterdam RAI

KunstRAI 2004
5 mei 2004

KDR KUNSTRAI PRIJS VOOR FOLKERT DE JONG VAN UPSTREAM GALLERY, uitgereikt tijdens de opening van KunstRAI 2004 op 5 mei.

De KDR KunstRAI prijs, voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op woensdagavond 5 mei tijdens de opening van de 20e KunstRAI uitgereikt aan Folkert de Jong (1972) van Upstream Gallery. Met een meesterlijke hand modelleert hij isolatiematerialen tot expressieve, verhalende objecten en taferelen, die zowel een ongemakkelijke, unheimliche als karikaturale, humoristische kant hebben, aldus de juryleden Martijn van Nieuwenhuijzen (juryvoorzitter en conservator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Robbert Roos (hoofdredacteur Kunstbeeld) en Anke van der Laan (hoofd presentaties Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem).
Deze prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Folkert de Jong en een solostand op KunstRAI 2005 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd.

Jury: meesterlijke hand
Het juryrapport: De jury heeft grote waardering voor de avontuurlijke wijze waarop De Jong een traditioneel medium als de beeldhouwkunst een eigentijdse vorm weet te geven. Zowel in materiaalgebruik als thematiek heeft Folkert de Jong een geheel eigen figuratief idioom gevonden. Zeker in een tijd waarin de schilderkunst met een surreële inslag domineert valt zijn keuze voor de beeldhouwkunst met eenzelfde thematiek extra op. Met een meesterlijke hand modelleert hij isolatiematerialen als purschuim en styrofoam tot expressieve, verhalende objecten en taferelen, die zowel een ongemakkelijke, unheimliche als karikaturale, humoristische kant hebben. Met beelden ontleend aan splatter movies, horror en ander B-film materiaal is hij overtuigend in staat zowel grootschalige installaties als kleine sculpturen te maken. De Jongs talent toont zich in zijn consequente en gedreven houding. Die etaleerde hij vanaf het moment dat hij in 1999 de Rijksakademie in Amsterdam verliet. Een catalogus zal zijn oeuvre verder ondersteunen en een stimulans zijn om met energie en verbeeldingskracht door te gaan.
Alle deelnemende galerieën van KunstRAI 2004 konden een veelbelovende, jonge kunstenaar tot 35 jaar voordragen. Dit leidde tot 46 aanmeldingen, waaruit de jury naast de winnaar nog negen genomineerden selecteerde: Elena Beelaerts (1971 Nederland, Galerie Tanya Rumpff), Maurice Braspenning (1968 Nederland, Loerakker Galerie), Sander van Deurzen (1975 Nederland, Galerie Willy Schoots), Marnix Goossens (1968 Nederland, Aschenbach & Hofland Galleries), Sara van der Heide (1977 Zuid-Korea, Galerie Fons Welters), Katrin Korfmann (1971 Duitsland, Art Affairs), Roger Cremers (1972 Nederland, Galerie Van Wijngaarden/Hakkens), Pär Strömberg (1972 Zweden, Galerie Serieuze Zaken) en Esther Tielemans (1976 Nederland, Galerie Akinci). Werk van deze kunstenaars wordt getoond op een speciale stand op de KunstRAI. Ook het werk van de winnaar van vorig jaar, Rachid Ben Ali, is in een solostand te zien op KunstRAI 2004.

www.kunstrai.nl
Alle informatie is te vinden op www.kunstrai.nl. De KunstRAI is van woensdag 5 tot en
met zondag 9 mei 2004 in Amsterdam RAI. De beurs is op woensdag 5 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 6 tot en met zondag 9 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 7 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs is 12. voor houders van CJP/Pas 65 8, en op vrijdagavond 7mei vanaf 18 uur 6,-.

Amsterdam, 5 mei 2004

---

---
Noot voor de redactie /