Meldpunt Medicijnen

Utrecht, 7 mei 2004

Meldpunt Medicijnen on-line

Opening door Herre Kingma, Inspecteur-Generaal van de IGZ

Vanaf dinsdag 11 mei kunnen patiënten en consumenten opvallende ervaringen met hun medicijnen rechtstreeks melden op het digitale Meldpunt Medicijnen. Inspecteur-Generaal van de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) Herre Kingma verricht de officiële opening. Het Meldpunt Medicijnen is een samenwerking van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik met vier patiëntenorganisaties, de Consumentenbond en de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen Utrecht. Het Meldpunt Medicijnen is te vinden op www.meldpuntmedicijnen.nl

"Ik krijg de verpakking van middel X niet open omdat ik reuma heb"; "Nu dit middel niet meer vergoed wordt, krijg ik een ander middel voorgeschreven dat veel zwaarder is en daar ben ik niet blij mee"; "Het merkloze middel Y geeft bij mij minder bijwerkingen dan het merkgeneesmiddel"; "Middel Z werkt voor geen meter, en middel A dat wel werkte is van de markt gehaald". Tot nu toe werd een belangrijke bron van informatie, de gebruiker zelf, onbenut gelaten. Daar komt met het on-line gaan van het Meldpunt Medicijnen verandering in. De ervaringen van medicijngebruikers, zowel positieve als negatieve, zullen dan systematisch worden verzameld en geanalyseerd. Een eerdere pilot met een digitaal meldpunt van de Epilepsie Vereniging Nederland (een van de deelnemende patiëntenorganisaties) wees uit dat meldingen door gebruikers belangrijke informatie oplevert.

Het Meldpunt Medicijnen heeft vooral een signaalfunctie. Deze signalen kunnen patiënten- en consumentenorganisaties gebruiken om hun leden beter voor te lichten over de voor- en nadelen van bepaalde medicijnen, inclusief verpakkingen en informatie in de bijsluiter et cetera. De resultaten kunnen ook worden gebruikt om voorschrijvers van geneesmiddelen te informeren, en om er fabrikanten of de overheid op aan te spreken. Melders krijgen geen individuele reactie op hun melding. Daarvoor verwijst het meldpunt naar hun arts of apotheker. Medicijngebruikers die bij het Meldpunt Medicijnen een bijwerking melden, krijgen automatisch de mogelijkheid om door te linken naar het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Lareb onderzoekt vervolgens of het om een (nieuwe) bijwerking gaat.


Op dit moment participeren de volgende patiëntenorganisaties: de Reumapatiëntenbond, de Epilepsie Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden en de Vereniging Anoiksis (voor schizofreniepatiënten). In de loop van dit jaar zullen meer patiëntenorganisaties zich bij het meldpunt aansluiten. Het Meldpunt Medicijnen wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Fonds PGO (Fonds voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties en ouderenbonden).

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lia van Schaijk, stafadviseur communicatie DGV, tel 030 291 62 16, mobiel 06 51 05 35 39 of per e-mail l.schaijk@dgvinfo.nl