Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/05/04 Prinses Margriet opent nieuwbouw Westfries Gasthuis Hoorn

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht dinsdag 11 mei in Hoorn de officiële opening van de nieuwbouw van het Westfries Gasthuis. Dit ziekenhuis voor West-Friesland en Wieringermeer ontvangt jaarlijks 17.000 patiënten voor opname en ruim 200.000 bezoekers aan de polikliniek. Het nieuwe gebouw vlak bij het centrum van Hoorn biedt het ziekenhuis, dat voorheen op twee plekken in de stad was gevestigd, nu onderdak op één locatie. De nieuwbouw is de eerste fase van een totale vervanging van de oudbouw. Over tien jaar krijgt de tweede fase zijn beslag.

Het Westfries Gasthuis ontstond in 1985 uit een fusie van het toenmalige katholieke ziekenhuis St. Jans Gasthuis en het Streekziekenhuis West-Friesland, beide gevestigd te Hoorn. Door de nieuwbouw is het ziekenhuis gevestigd op één locatie, in plaats van de twee van de voormalige fusiepartners, in een modern, functioneel en architectonisch origineel gebouw. Nieuw in het ziekenhuis is het grote accent op poliklinische behandeling en diagnostiekondersteunende mogelijkheden voor de huisartsen.

Kenmerkend voor het nieuwe gebouw is de langgerekte vorm. De architect, Hans Liscaljet van Architectengroep Duintjer uit Amsterdam, heeft daarvoor onder meer gekozen om het de belangrijkste gebruiker, de patiënt, gemakkelijker te maken zich te oriënteren. Wie in een gebouw is dat hij niet goed kent, kan zich het best oriënteren als hij contact houdt met buiten. Daarom is de hoofdgang van het gebouw langs de gevel geplaatst. Bovendien maakt de langgerekte vorm, waardoor verpleegafdelingen naast elkaar liggen, het mogelijk zonder logistieke problemen flexibel gebruik te maken van bedden. Onbezette bedden van de ene afdeling kunnen eenvoudig benut worden door de naastliggende.