Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VERKENNINGEN DINSDAG 11 MEI 2004 VAN 20.00 TOT 21.00 OP 747AM

Het vraaggesprek

Mohammed Benzakour

Verder te gast in Verkenningen schrijver en publicist Mohammed Benzakour. Presentator Kefah Allush praat met hem over zijn nieuwste boek, dat afgelopen maandag verscheen, Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter . Ondanks dat Benzakour zelf tot twee keer toe weigerde voorman van de AEL in Nederland te worden heeft hij wel degelijk veel sympathie en bewondering voor de AEL en diens oprichter Abou Jahjah. In zijn boek gaat Benzakour in op wat hij noemt de hetze die de collectieve media tegen Jahjah en de AEL voeren .

De reportages

Het Europa-festival

Wat betekent het om Europeaan te zijn? Het Instituut voor Verborgen Kennis ging op zoek naar het antwoord tijdens het Europa-festival dat afgelopen weekend plaats vond in Den Haag. Het beloofde een kleurrijke manifestatie te worden met publieksdebatten, film, muziek en swingend straattheater. Het debat over dé allochtoon in Europa met Abu Jahjah en Sylvain Ephimenco wist nog veel mensen te trekken maar daarna leek de Haagse Binnenstad uitgestorven. De toekomst van een steeds verder uitdijende Europese gemeenschap waarin Brussel veel meer de dienst uit zal maken dan Den Haag lijkt bijna niemand iets te kunnen schelen. Zelfs tijdens de debatten kwam Europa er karig van af. Het merk Europa leeft blijkbaar niet. Verkenningen stond na afloop op een leeg plein tegenover de Tweede Kamer en beleefde meer actie met het achternalopen van publieke figuren.

De boodschap van de Last Poets
Verenigde Staten, 1965. De beweging tegen de onderdrukking van zwarten verliest een van zijn belangrijkste leiders: de militante, islamitische leider Malcolm X. In zijn nagedachtenis richten enkele zwarte dichters 4 jaar later 'The Last Poets' op. Ze kiezen een nieuwe vorm van poëzie: ritmisch gesproken gedichten. Ze zouden later de basis worden van rap en hiphop. Maar bekender werd hun omstreden boodschap: zwarten zijn bang om voor hun rechten op te komen. Onlangs verscheen Christine Ottens roman over het leven van The Last Poets en deze weken treden ze op in ons land. Hebben minderheden in Nederland nog wat aan hun oude boodschap? Muziek, meningen, raps en romanfragmenten rondom het concertpodium.