Politie IJsselland

Persberichten Deventer e.o.
van Maandag 10-mei-2004 07:00 uur
tot Dinsdag 11-mei-2004 06:59 uur
Door Frank Dijkema
Piket: Wim Rabelink (038) 4963891
---


Diefstal uit school

Deventer - In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken bij een school aan de Willem de Zwijgerlaan. Via een raam naast de voordeur kwam(en) de dader(s) binnen. Er werden 4 flatscreens meegenomen.
(04-055345)


Vrouw wordt beroofd

Deventer - Op maandagavond stond een 24-jarige vrouw met haar zoontje op het fietspad tussen de Flora en de Holterweg te wachten voor het verkeerslicht. Op een gegeven moment kwam er een man op een scooter langsrijden. De scooterrijder greep vervolgens haar schoudertas en reed weg in de richting van Bathmen. Door de snelheid kwam de vrouw ten val maar ze liep geen verwondingen op. In de tas zaten onder andere een sleutelbos en een mobiele telefoon.
(04-055255)


Containerbrand

Deventer - Maandagavond stond er aan de Varlarstraat een container in de brand. De brandweer had de brand snel geblust.
(04-055338)


---- --


Dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland
van Maandag 10-mei-2004 07:00 uur
tot Dinsdag 11-mei-2004 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891


WATERPLAN in Kop van Overijssel van start


In de waterrijke Kop van Overijssel in Nederland gaat dit jaar voor het twaalfde achtereenvolgende jaar het WATERPLAN van start. Dit project moet ervoor zorgen dat dit bijzondere natuurgebied in Noord-West Overijssel nog jaren toegankelijk blijft voor de vele watertoeristen.

In de Kop van Overijssel liggen de natuurgebieden 'De Wieden' en 'De Weerribben', met daarin populaire watersportplaatsen als Giethoorn, Blokzijl en Kalenberg. Beide gebieden kenmerken zich door prachtige, maar kwetsbare natuurwaarden. Ieder jaar komen er meer gasten in het gebied. Om het gebied ook de komende jaren leefbaar te houden voor de inwoners en om de natuur te beschermen is het project Watertoerisme in het leven geroepen. Het project houdt in dat watertoeristen die de Kop van Overijssel bezoeken geïnformeerd worden over de regels in het gebied, met name op het gebied van natuurbescherming en geluidsoverlast. Bovendien werken diverse instanties samen om de naleving van de regels te controleren.

Het doel van het project is tweeledig:
1. bevorderen van de veiligheid en leefbaarheid op en aan het water;
2. tegengaan van overlast veroorzaakt door 'watertoerisme'.


Samenwerking
Er zijn allerlei instanties die mogen controleren en bekeuren op en aan het water. In het waterproject werken deze instanties samen, zodat er efficiënter gecontroleerd kan worden. Door de activiteiten van deze diensten te bundelen is er een betere afstemming op handhaving en toezicht ontstaan. Voorheen kwam het bijvoorbeeld voor dat de ene instantie aan bepaalde zaken geen aandacht schonk, terwijl een andere instantie daarvoor bekeurde. Een ander voordeel van de geïntegreerde samenwerking is dat het niet meer voorkomt dat de ene dag geen enkele surveillance wordt uitgevoerd en de andere dag drie verschillende instanties op het water aanwezig zijn.
De organisaties die samenwerken in het 'Waterplan' zijn:
Provincie Overijssel, Eenheid Wegen en Kanalen, sectie West
Gemeente Steenwijkerland
Vereniging Natuurmonumenten
Staatsbosbeheer
Waterschap Reest en Wieden
Korps Landelijke Politie diensten, divisie Mobiliteit, dienst Waterpolitie
Politie IJsselland, Regionaal Bureau Milieuhandhaving
Politie IJsselland, district Noord.

Het project wordt tijdens de zomermaanden uitgevoerd, van mei tot en met augustus. De mensen werken vanuit het politiebureau op het complex Beulaeke Haven te Blauwe Hand, Wanneperveen. Vanuit dit centrale punt vertrekken de boot- en/of autosurveillances. De surveillances worden zoveel mogelijk uitgevoerd door een combinatie van de medewerkers van de deelnemende instanties.


Milieu

Het gebied is voor 90% vrij toegankelijk. Dat betekent een behoorlijke belasting voor dit kwetsbare gebied. Daarom richten de controles zich met name op de aanwezigheid van zwerfvuil, het lozen van olie en bilgewater, geluidsoverlast en snelheidsovertredingen. Deze controles worden ondersteund door speciaal geplande milieuvluchten per helicopter.
In het toeristisch seizoen wordt er in toenemende mate overlast gesignaleerd op het gebied van het milieu.
Medewerkers van Natuurmonumenten, Regionaal Bureau Milieu Handhaving van de politie IJsselland en KLPD gaan regelmatig samen op pad. Ieder met zijn eigen specifieke deskundigheid.
Het zijn niet alleen de toeristen die voor vervuiling van het milieu zorgen.
- De oevers van meren en kanalen zijn nogal kwetsbaar, zodat er streng moet worden gecontroleerd op te snel varende boten.


De regels

Voor bezoekers aan het gebied is het goed om te weten dat er bepaalde regels gelden op het water, maar ook aan de wal. Op de wal is onder andere aandacht voor wildkamperen op parkeerplaatsen, illegaal storten van afval en het vissen zonder sportvisakte.
Op het water gelden ook regels. Voor het varen met een klein open motorschip (lengte tot 7 meter) gelden bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen:
- kinderen tot 12 jaar mogen geen boot voorzien van een motor besturen;
- jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een klein, open motorschip besturen dat niet harder kan varen dan 13 km/u;
- in de leeftijd van 16 tot 18 jaar mag men een klein open motorschip besturen dat niet harder kan varen dan 20 km/u;
- vanaf 18 jaar en ouder mag men een klein open motorschip besturen. Kan die motorboot sneller dan 20 km/u, dan wordt deze boot omschreven als een snelle motorboot. Daarvoor gelden diverse wettelijke eisen.

De eisen voor een 'snelle motorboot' zijn onder andere:
- de bestuurder moet 18 jaar zijn;
- de bestuurder moet in het bezit zijn van een vaarbewijs;
- de motorboot moet geregistreerd zijn en voorzien van registratietekens;
- de inrichting van de motorboot moet aan diverse eisen voldoen (bijv. voorzien van zwemvesten, een brandblusapparaat, een marifoon en een dodemansknop).

Naast bovenstaande eisen geldt ook nog voor diverse wateren een beperkte vaarsnelheid. Voor de meeste wateren is dat 6 km/u. Op Beulakerwiede, Belterwiede, Giethoornsche meer en het provinciaal kanaal Beukers - Steenwijk mag 9 km/u worden gevaren.


---- --


Persberichten Politie IJsselland
Dagrapport Pers Salland
van Maandag 10-mei-2004 07:00 uur
tot Dinsdag 11-mei-2004 06:59 uur
door: Henk Kremer, piket: Wim Rabelink, tel. (038) 496 38 91
---


Botsing auto en bromfiets

Wijhe - Op de Boerlestraat vond op maandagmiddag een botsing plaats tussen een bromfiets en een auto. Een 19-jarige bromfietsbestuurder uit Wijhe reed over de Boerlestraat en kwam uit de richting Boerhaar. In een bocht naar rechts hield de bromfietser niet voldoende rechts en kwam hierdoor tegen de linkerflank van een tegemoetkomende personenauto, bestuurd door een 71-jarige man uit Wijhe. De bestuurder van de bromfiets kwam met zijn hoofd op de voorruit van de auto terecht. Zowel de bestuurder als de passagier van de brommer kwamen op het wegdek terecht. De bestuurder klaagde over pijn in zijn lies en werd door de ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
(04-055120)


Winkeldiefstal

Raalte - Bij een winkel aan De Blekstraat vond op maandagmiddag een winkeldiefstal plaats door een jongen. Hij had in het pashokje de weggenomen kleding onder zijn eigen kleding aangetrokken en is zonder te betalen langs de kassa de winkel uitgelopen. Samen met drie andere jongens ging hij er vandoor op een bromscooter. Drie verdachten werden aangetroffen aan de Weidelaan. Later kon de vierde verdachte hier aangehouden worden. Deze had ook de gestolen kleding in zijn bezit. Het ging om drie jongemannen in de leeftijd van 17, 18, 21 jaar uit Luttelgeest en een 15-jarige jongeman uit Marienheem.
(04-055203)


Bromfietscontrole

Raalte - In Raalte, Heino en Olst werden op maandagavond bromfietscontroles gehouden. In totaal werden er 17 bromfietsen gecontroleerd. De volgende overtredingen werden geconstateerd:
Overschrijding vermogen: 8x
Gladde band: 1x
Geen certificaat: 1x
(04-055289)


---- --


Persberichten Hardenberg/Dalfsen/Ommen
van Maandag 10-mei-2004 07:00 uur
tot Dinsdag 11-mei-2004 06:59 uur
Door: Nanda Kappers
Piket: Wim Rabelink (038-)4963891
---


Getuigen van aanrijding gezocht

Dedemsvaart - Maandag rond 09.15 uur parkeerde een vrouw uit Dedemsvaart haar auto op een parkeerhaven aan de Latyrusstraat ter hoogte van nummer 14. Toen zij omstreeks 11.45 uur bij haar auto terugkwam bleek dat er aan het linkerportier schade was ontstaan. Er zaten een flinke deuk en diverse krassen in de deur. Vermoedelijk heeft de veroorzaker met het in- of uitparkeren de auto geraakt. De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van deze aanrijding. Zij worden verzocht met de politie in Dedemsvaart via het nummer 0900-8844.
(04-055096)


Verkeerscontrole Balkbrug

Balkbrug - Tijdens een verkeerscontrole maandagavond op de Den Huizen zijn bekeuringen uitgereikt voor:
- folie op zijruiten (1x)
- snelheid (2x)
- geen helm (1x)
- geen gordel (1x)
- uitlaat defect (1x)
- te jonge bestuurder op bromfiets (1x)
(04-055295)


Inbraak in horecagelegenheid

Dedemsvaart - Maandag bleek dat er afgelopen weekend is ingebroken in een horecagelegenheid aan de Julianastraat. Uit een kassa is geld weggenomen. Het is niet duidelijk hoe men is binnengekomen. Een onderzoek is ingesteld.
(04-055004)


Winkeldievegge aangehouden

Hardenberg - Maandag rond 11.00 uur werd in een supermarkt aan De Mulderij een 55-jarige vrouw uit Hardenberg aangehouden voor diefstal van een pakje kruidenboter. Zij is na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.
(04-054969)


Auto vliegt spontaan in brand

Dedemsvaart - Maandag rond 15.30 uur ontstond er brand in een auto die reed op de Zuidwolderstraat. De brandweer heeft de brand geblust. Het is niet duidelijk waardoor de brand is ontstaan. Het betrof een leenauto van een garage.
(04-055176)


---- --


Persberichten Kampen
van Maandag 10-mei-2004 07:00 uur
tot Dinsdag 11-mei-2004 06:59 uur
Door: Moniek Winters
Piket: Wim Rabelink (038-496 38 91)
---


Bromfietser onder invloed

Kampen - Op de Burgwal is in de nacht van maandag op dinsdag een 67-jarige bestuurder van een bromfiets uit Kampen aangehouden wegens rijden onder invloed. De man blies 430 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vier uur.
(04-055331)


Proces-verbaal voor afvallende lading

IJsselmuiden - Op de N50, nabij de Frieseweg, is maandagmiddag een 22-jarige bestuurder van een bestelauto met aanhanger uit Sint Jansklooster aangehouden. De man verloor lading, waardoor bestuurders achter zijn busje bewust afstand hielden. De man kreeg een proces-verbaal voor afvallende lading. Hij was o.a. een palet verloren.
(04-055215)


Verdachte diefstal tractor aangehouden

Kampen - Aan het Stationsplein in Kampen is maandagmiddag een 37-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van diefstal van een tractor. De man had geprobeerd de tractor te verkopen aan een 29-jarige vrouw en een 42-jarige man uit Dalfsen. Omdat de sloten van de tractor er geforceerd uitzagen, vertrouwden de man en vrouw het niet en lichtten de politie in. De man kon vervolgens bij de geparkeerde tractor aan het Stationsplein worden aangehouden. De tractor bleek te zijn gestolen in Lelystad.
(04-055062)


Prijs gewonnen?

Een echtpaar uit Kampen meldde dat ze een brief thuis gestuurd hadden gekregen, dat ze een grote prijs hadden gewonnen. Op 6 juni was de prijsuitreiking. Ze mochten ook nog vrienden meenemen en zouden voor iedere meegebrachte persoon 44 euro vergoeding krijgen. Ze hebben niet aan een prijsvraag meegedaan en vertrouwen het niet helemaal. Er stond alleen een postbusnummer uit Losser op de brief. De politie in Losser adviseerde niet op het aanbod in te gaan.
(04-052915)


---- --