Dienstenbond CNV

Overleg verlengen sociaal plan bij Raab Karcher 11-05-2004

Donderdag 6 april is de CNV Dienstenbond langs geweest bij Raab Karcher. Op dit moment loopt er nog een sociaal plan uit december 2002 tot 1 januari 2005. Raab Karcher heeft voorgesteld dit plan aan te passen en vervolgens te verlengen.

In december 2002 is er door de vakbonden en de werkgever een sociaal plan afgesloten. Dit plan loopt nog door tot 1 januari 2005. In het sociaal plan staat dat bij verandering in wettelijke bepalingen en in overleg het plan aangepast kan worden. Omdat er sinds 2002 een aantal belangrijke wetten en regels zijn veranderd, vonden wij het nodig om nog eens kritisch naar het plan te kijken. Raab Karcher heeft voorgesteld om met de wijzigingen de duur van het sociaal plan te verlengen tot 1 januari 2007.

In het sociaal plan staan de maatregelen om de gevolgen voor de werknemers bij ontslag door reorganisatie te beperken. Het gaat dan onder andere om verhuiskostenvergoedingen, op welke basis ontslag, outplacement, wat te doen met toeslagen en ontslagvergoedingen. Dus waar u recht op heeft als u direct met een reorganisatie te maken krijgt.

Tijdens het overleg, waar ook de ondernemingsraad bij aanwezig was, zijn een aantal wijzigingen voorgesteld door Raab Karcher. Belangrijk punt voor hun is dat de wijzigingen niet meer geld mogen gaan kosten. Dus een verbetering op het ene punt zal moeten leiden tot een vermindering op een ander punt.

De aangescherpte WW-maatregelen betekenen dat een werknemer alles is het werk moet zetten om een passende baan te vinden op een zo kort mogelijke termijn. Als een werknemer niet alle middelen aangrijpt, dan loopt hij/zij de kans geen WW te krijgen. Dit is voor ons een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Op dit moment staat in het sociaal plan dat u kunt kiezen tussen outplacement (begeleiding van werk naar werk door een bureau) óf een ontslagvergoeding. Als u kiest voor de ontslagvergoeding, dan loopt uw WW dus mogelijk gevaar. Dit is voor ons een belangrijk punt.

Vrijdag 28 mei is er een vervolgafspraak waarbij Raab Karcher een aantal nieuwe voorstellen zal doen voor het te verlengen sociaal plan.

Mocht u nog vragen of belangrijke informatie hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op het telefoonnummer
(010)2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl