Vlaamse overheid

De papieren opleidingscheques zijn niet meer, leve de elektronische opleidingscheque! Morgen verdwijnen de papieren opleidingscheques definitief van het toneel en zet de Vlaamse overheid opnieuw een belangrijke stap in de uitbouw van een klantgerichte administratie en de uitvoering van het ambitieus E-Government programma. De elektronische opleidingscheque wordt dan een feit.

De papieren cheque: een succes!

Met de Vlaamse opleidingscheque kunnen werknemers tegen de helft van de prijs een opleiding volgen. Opleidingen bij erkende opleidingsverstrekkers kunnen betaald worden met een opleidingscheque van 30 euro waarvan de Vlaamse overheid 15 euro voor haar rekening neemt.

De opleidingscheques zijn één van de populairste maatregelen van de administratie Economie: ondertussen hebben al 17.000 ondernemingen hiervan gebruik gemaakt, goed voor zo een 2,5 miljoen cheques in totaal. Ze kunnen daarbij terecht bij bijna 1500 erkende
opleidingsverstrekkers voor een brede waaier van opleidingen.

De elektronische cheque: eenvoud en gebruiksgemak

Gedaan met het aanvragen, opsturen, bijhouden, betalen en achteraf verzilveren van de papieren cheque. In het internettijdperk moet dit langs de informatiesnelweg kunnen. Alle Vlaamse opleidingsgebruikers krijgen op 11 mei hun elektronische portefeuille en betalen voortaan via het Internet. Eenvoud en tijdswinst voor alle partijen. Bedrijven besparen hier gemakkelijk 250.000 euro aan administratieve rompslomp per jaar mee.

Opleidingen in cijfers

De populairste opleidingen zijn financiële of boekhoudkundige opleidingen, gevolgd door ICT cursussen of opleidingen over algemene persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden. Antwerpen neemt 28% van de opleidingen voor zijn rekening, Limburg, 12%, Oost-Vlaanderen 21%, Vlaams- Brabant 15% en West-Vlaanderen 24%. Het overgrote deel van de klanten zijn mannen: 68% van de opleidingsvolgers zijn mannen, slechts 32% zijn vrouwen. Een kleine 60% is tussen 25-40 jaar, een kwart tussen 40 en 50 jaar en slechts 9% is ouder dan 50 jaar.

E-Gov in Actie

Eerder maakte minister Ceysens ook al de Groeipremie, de nieuwe regeling voor expansiesteun, volledig elektronisch. De Ecologiepremie die midden juni van start gaat wordt ook volledig beschikbaar langs het internet.

Vanaf morgen: www.vlaanderen.be/opleidingscheques

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
eva.deschryver@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---