Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GGD Kennemerland start a.s. woensdag met vaccinatiecampagne hepatitis A voor kinderen

Aanstaande woensdag 12 mei start de GGD Kennemerland met de vaccinatiecampagne hepatitis A. Deze vaccinatiecampagne is bedoeld voor kinderen van 1,5 t/m 12 jaar die op vakantie gaan naar een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Egypte, Marokko en Turkije. Kinderen van allochtone afkomst in deze leeftijdsgroep hebben hiervoor een uitnodigingsbrief gekregen. In de regio Kennemerland zullen zo'n 5500 kinderen worden opgeroepen. Door preventief tegen hepatitis A te vaccineren hoopt de GGD Kennemerland eventuele uitbraken van deze ziekte - vaak na de zomervakantie - te kunnen voorkomen. Voor deze campagne geldt een speciaal actietarief van 35 euro voor twee vaccinaties. Ook voor Nederlandse kinderen die met hun ouders op reis gaan naar een risicogebied geldt deze actie (tot 24 juni).

De vaccinatie

Hepatitis A (geelzucht) is een virusziekte van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A virus. Hepatitis A is erg besmettelijk. Volwassenen die hepatitis A krijgen zijn vaak vier tot zes weken ziek. Bij kleine kinderen verloopt hepatitis mild of zelfs zonder klachten, maar zij spelen vaak een grote rol in de overdracht van de ziekte vanwege slechte handenwas-hygiëne en nauw onderling contact. Ook kan besmetting via voedingsmiddelen plaatsvinden. Om volledig beschermd te zijn, dienen de kinderen twee maal gevaccineerd te worden met een tussenpoos van een half jaar. De vaccinatie biedt 15 jaar bescherming.

De vaccinatiemiddagen

De vaccinatiemiddagen vinden plaats bij de GGD Kennemerland, Westergracht 72 te Haarlem op de volgende data: 12, 19 en 26 mei en 2, 9 en 16 juni. In de verzonden uitnodigingsbrief zijn de opgeroepen kinderen per postcode op een tijdstip ingedeeld. Voor Nederlandse kinderen die met hun ouders op reis gaan naar een risicogebied kan via het telefoonnummer 023-5115959 (tussen 08.30 en 11.30 uur) een afspraak worden gemaakt voor het reizigersspreekuur van de GGD.

Haarlem, 6 mei 2004



Ingezonden persbericht