Gemeente Amsterdam

Kunstraad erkent rekenfout
17 mei 2004 - Martijn de Greve

Vorige week ontstond er onduidelijkheid over het bedrag waarover de Kunstraad het college van B&W moet adviseren. De Kunstraad bracht naar buiten dat wethouder Hannah Belliot een `extra bezuiniging' van 4 miljoen euro op de kunsten zou hebben doorgevoerd. Naar nu blijkt heeft de Kunstraad een rekenfout gemaakt.

Wethouder Belliot gaf deze rekenfout al aan in de brief van 12 mei jl. aan de raadsleden over deze kwestie. In deze brief staat ook hoe het besteedbaar kader voor het Kunstenplan 2005-2008 is opgebouwd. Het verschil van mening tussen de wethouder en de Kunstraad spitst zich toe op de vraag of de Kunstraad adviseert over het totale budget van het Kunstenplan. De wethouder is van mening dat dit niet het geval is, want in elk kunstenplan zijn er middelen uitgesloten van advisering door de Kunstraad. Op basis van zowel de Lange Termijnvisie Cultuur als het Programakkoord stelt de wethouder voor middelen te reserveren voor verschillende culturele prioriteiten, waaronder de stimulering van culturele diversiteit en onderhoud van gebouwen. De Raadscommissie voor Cultuur heeft dit voorstel in december 2003 al besproken. De gemeenteraad zal in december 2004 definitief besluiten over de verdeling van de middelen binnen het Kunstenplan.

De wethouder is blij dat het misverstand uit de wereld is. Wel vindt zij het jammer dat de Kunstraad niet krachtiger afstand heeft genomen van de termen die zij vorige week hebben gebruikt, zoals `willens en wetens op het verkeerde been gezet' en `verhullen'. Hannah Belliot: "Wat mij betreft staat er nu een punt achter deze kwestie en ik vertrouw erop dat dit ook voor de Kunstraad geldt. We kunnen ons nu weer bezig houden met de zaken waarvoor we zijn aangesteld." Pb-099

© Gemeente Amsterdam