PERSBERICHT; heksennacht 2004 19 mei

De 19e mei is het weer zover; vrouwen van over de hele wereld verenigen zich dan om te demonstreren tegen geweld; nachtelijk, huiselijk en seksueel. Zo ook in Utrecht. Om half elf zal er een fakkeltocht door de binnenstad gehouden worden, waarin wij aandacht vragen voor het helaas altijd actuele probleem geweld. Lees voor meer informatie onderstaande aankondiging of ga naar www.heksennacht.tk (een initiatief van de Groningse heksen).

Hexennacht: Vrouwen eisen de straat terug!

Tijdens de jaarlijkse Hexennacht op 19 mei gaan vrouwen in Utrecht samen de straat op in een optocht met het motto 'Vrouwen eisen de straat terug!'. Vanaf half 11 's avonds, als het donker wordt, trekt de optocht met veel lawaai, muziek, liedjes, strijdkreten en fakkels door de straten van de Utrechtse binnenstad.

Protest tegen seksueel geweld

De optocht heeft tot doel om aandacht te vragen voor het almaar stijgende geweld tegen vrouwen en de kennelijk ingeburgerde nachtelijke onveiligheid. Meer concreet is het protest gericht tegen de heersende opvatting dat vrouwen, om aanranding of verkrachting te voorkomen, 's nachts niet alleen naar buiten moeten gaan en zich zeker niet in minder drukke, onverlichte stukken van de stad moeten begeven. Soms wordt zelfs gesteld dat vrouwen, als zij veilig willen zijn en zich veilig willen voelen, beter binnen blijven. Dat is de omgekeerde wereld!

Zowel op straat als elders

Bovendien is de veronderstelde 'veiligheid' binnenshuis een illusie: de meeste gevallen van seksueel geweld worden gepleegd door bekenden. Vaak gebeurt dit in de 'intieme sfeer' van relatie, familie of kennissenkring. Of op het werk, waar veel vrouwen te maken hebben met seksuele intimidatie door collega's of hun baas. Ook in asielzoekerscentra, en andere (gesloten) instellingen, zijn vrouwen niet veilig voor seksueel geweld. Tijdens deze Hexennacht vragen wij ook aandacht voor de vrouwen die deze nacht niet de straat op kunnen. Samen met hen eisen wij de straat op, en eisen wij een einde aan seksueel geweld in alle vormen, waar dan ook.

Hexennacht = Vrouwenkracht

'Vrouwen eisen de straat terug' staat voor het fundamentele recht van iedere vrouw om te gaan en te staan waar zij wil. Tijdens de Hexennacht wordt niet alleen de straat teruggeeist, maar de straat wordt ook "teruggenomen". De Hexennacht is een actie die vrouwen stimuleert om zeggenschap over hun eigen lijf en leven op te eisen, en samen met andere vrouwen op te staan voor hun rechten. Recht op het innemen van ruimte, recht op het betreden van de openbare ruimte wanneer dan ook en waar dan ook, zonder lastiggevallen te worden of erger, en recht op een ruimte zonder seksueel geweld, bedreiging of intimidatie, zowel binnen als op straat. Het doel is een eind te maken aan de vanzelfsprekendheid dat de straat 's nachts mannen toebehoort, door een demonstratie waarin vrouwen samen voor haar rechten opkomen. Dat is ook de reden dat de Hexennacht alleen voor vrouwen is.

Woensdag 19 mei 2004

Voorafgaand aan de demonstratie verzamelen we om 20.00 in ACU (Voorstraat 71, Utrecht, www.acu.nl), waar we starten met een video van de Hexennacht 2003 en ons op de demonstratie voorbereiden met het oefenen van strijdliederen, verkleden en schminken (voor wie dat wil). Om 22.30 starten we vanaf de Voorstraat de optocht. Na afloop komen we terug in ACU voor een spetterende vrouwendisco! De Hexennacht is alleen voor vrouwen!

Met vriendelijke groet, With kind regards, Pozdrawiam, Ystävällisin terveisin, Med vennlig hilsen, Mit freundlichen Grüßen, Meilleures salutations, Cordiali Saluti, Saludos Cordiales, Lep pozdrav, Minden jot, Saygilarimla, Serdeczne pozdrowienia, S pozdravem, Keigu,

De Utrechtse Hexen

Contactpersonen;

Susan Harthoorn 06-25282265 s.harthoorn@chello.nl Joyce Keuker 06-40599980 j.keuker@student.fcj.hvu.nl &maybenotth@hotmail.com