Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 151 ItV
Datum: 19 mei 2004

Tijdelijk informatie- en meldpunt terugkeer in Fryslân

Het College van Gedeputeerde Staten heeft een bedrag van maximaal E 31.500,- vrijgemaakt voor een tijdelijk provinciaal informatie- en meldpunt terugkeer. Op deze manier wil het College een bijdrage leveren aan een humanitaire terugkeer van (uitgeprocedeerde) asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen. Met deze subsidieverstrekking handelt het College in de geest van de motie 'vraagbaak noodopvang' die Provinciale Staten op 5 november 2003 hebben aangenomen. Het meldpunt wordt ondergebracht bij Vluchtelingenwerk Fryslân.

Het informatie- en meldpunt is een tijdelijke en aanvullende maatregel op het terugkeerbeleid van het rijk. Het gaat om een overgangssituatie, omdat het rijk de praktische uitvoering van het terugkeerbeleid nog moet verfijnen. Na een half jaar moet de verantwoordelijkheid weer liggen bij de primair verantwoordelijke partijen.

Het informatie- en meldpunt richt zich enerzijds op het verstrekken van informatie aan organisaties, particulieren en gemeenten over het terugkeerbeleid van (uitgeprocedeerde) asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen. Anderzijds richt het meldpunt zich op het signaleren van knelpunten bij de uitvoering van dit terugkeerbeleid.

Asielzoekers die onder de nieuwe vreemdelingenwet vallen, maken geen deel uit van de doelgroep van het informatie- en meldpunt terugkeer. Verder dient het informatie- en meldpunt de taken van het rijk niet over te doen. Onderwerpen zoals een second opinion passen dus niet binnen het meldpunt, ook is het niet bedoeld als individuele hulpverlening aan uitgeprocedeerde asielzoekers. 35

---- --